Content:
Η δημογραφική κρίση επηρεάζει τις συντάξεις στην Ελλάδα, με αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2024.
Προ των πυλών βρίσκεται μια σοβαρή δημογραφική πρόκληση που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Η αύξηση του πληθυσμού άνω των 65 ετών, που αγγίζει το 23% στην Ελλάδα, αποτελεί ένδειξη της γερασμένης πληθυσμιακής δομής της χώρας, με τις τάσεις να επιδεινώνονται τις επόμενες δεκαετίες. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2050, το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 35%, κατατάσσοντας τη χώρα μας μεταξύ των πλέον γηρασμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2024, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν ξεπεράσει τις 200.000, με τους ασφαλισμένους να επιταχύνουν την αποχώρησή τους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας.
Η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους είναι σήμερα 1 προς 1,66 και αναμένεται να μειωθεί στο 1,25 μέσα σε 15 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες πολιτικές για την ηλικία συνταξιοδότησης θα χρειαστούν επανεξέταση.
Η Ελλάδα παραμένει στη δίνη της χαμηλής γεννητικότητας, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για επείγουσες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley προτείνει αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και στα ωράρια απασχόλησης, προτάσεις που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς, αλλά κρίνεται αναγκαία η λήψη τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr