Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα

Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα

 

 «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο το Υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να συνδιαμορφώσει και να συμβάλλει στην υλοποίησή του».

   Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2023 «Ανταγωνισμός και Μικρές Επιχειρήσεις» του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

   Όπως εξήγησε, βασικό χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, η υλοποίηση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για την ελληνική βιομηχανία. «Θεωρώ ότι αποτελεί προϋπόθεση και για την ασφάλεια της πατρίδας μας, τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης ανεξάρτητα από δυσμενείς συγκυρίες και έκτακτα γεγονότα, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν με πολύ πιο έντονο τρόπο άλλους τομείς της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός.

   Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι μία βιομηχανία σύγχρονη, ανταγωνιστική, η οποία θα αξιοποιεί την καινοτομία, την εφαρμοσμένη έρευνα, που πολλαπλασιάζει τις εξαγωγές μας και αναπτύσσεται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, η βιομηχανία να στηρίζει, να στηρίζεται και να αλληλεπιδρά θετικά στο οικοσύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας την ευρηματικότητα και την ικανότητα των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εν τελεί να δημιουργηθεί μια αλυσίδα ασφάλειας και ανάπτυξης.

   «Εργαζόμαστε για πρώτες ύλες και ενέργεια σε προσιτή τιμή, για διαφάνεια και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, για τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, για πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για επενδυτικά κίνητρα και για διέξοδο για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα» όπως απαρίθμησε τους άξονες δράσης ο υπουργός.

   Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε στη συνέχεια: «Θέλουμε ΜμΕ επιχειρήσεις που θα ακμάζουν και δεν θα λυγίζουν υπό το βάρος ολιγοπωλίων, ΜμΕ προστατευμένες από διεθνείς αναταράξεις. Σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης στηρίζουμε τη μεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων».

   Αναφερόμενος στην στρατηγική κατεύθυνση για τον πράσινο και ψηφιακό µετασχηµατισµό της οικονομίας ο υπουργος υπενθύμισε ότι, μόνο, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2021-2027, έχει ενεργοποιηθεί ο «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός ΜµΕ», µε προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ, και η «Πράσινη Μετάβαση ΜµΕ» µε προϋπολογισμό ύψους 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπενθύμισε ότι άλλα 300 εκατ. ευρώ διατίθενται μέσω του προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ ενώ, άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία είναι το «Εθνικό Παρατηρητήριο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», διότι αποτελεί εργαλείο σχεδιασμού πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

   Υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις ΜμΕ είναι, όπως είπε ο υπουργός, και η δράση κρατικής ενίσχυσης «Έξυπνη Μεταποίηση», για την οποία το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερο υψηλό, αφού κατατέθηκαν 507 επενδυτικά σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι η δράση θα ενισχύσει με περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιήσουν επενδύσεις με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, τη χρήση ρομποτικής, την αυτοματοποίηση και τη την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων.

   Μεταξύ των παρεμβάσεων, ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων πράσινων και έξυπνων βιομηχανικών πάρκων και την αναβάθμιση υφιστάμενων πάρκων, που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς ενισχύουν τις οικονομίες κλίμακος, προωθούν τη συνεργασία και μειώνουν τα κόστη λόγω κοινών υποδομών.

   Ιδιαίτερη σημασία, όμως τόνισε, έχει και η «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση», η οποία αφορά στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση εργαλείων για την προώθηση πράσινων επενδύσεων, με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την προώθηση πράσινων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, πολύ άμεσα θα υλοποιηθούν δράσεις για την ενημέρωση των επιχειρήσεων ως προς τα κριτήρια ESG.

   Σχετικά με την απλούστευση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στη βελτίωση του ελέγχου τους, αλλά και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την εξοικονόμηση κόστους και χρόνου. «Με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού» όπως είπε και προσέθεσε ότι, έως σήμερα, έχουν απλουστευθεί πάνω από 2.500 κατηγορίες δραστηριοτήτων.

   Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και έκτακτες κρίσεις, όπως αυτή της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, υποστηρίζοντας με περισσότερα από 8 εκατ., επιχειρήσεις σε μέρος των περιοχών που επλήγησαν.

   «Βασικός στόχος του συνόλου των δράσεων και του σχεδιασμού μας αποτελεί η, σε κάθε συγκυρία, υποστήριξη των ΜμΕ, ώστε όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να αναπτύσσονται και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, ανθεκτικές και βιώσιμες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

   Υπενθύμισε ότι δημιουργήθηκε με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος πληροφοριακό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις.

   

   Λειτουργία του ανταγωνισμού

   

   «Δεν είμαστε δογματικοί και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί να κάνουμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για την αποκλιμάκωση των τιμών και για να δουλέψει πραγματικά ο ανταγωνισμός» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν συνεχώς την αγορά για την αντιμετώπιση τμημάτων του κόστους ζωής για τη μέση ελληνική οικογένεια και τους πολίτες.

   Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο εργάζεται το υπουργειο Αναπτυξης προκειμένου να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών είναι:

   «- Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία του ανταγωνισμού. Είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ό,τι ζητηθεί σε προσωπικό και υποδομές θα δοθεί.

   – Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ο οποίος οφείλει να αξιοποιήσει τη δύναμή του και τη γνώση του και για αυτό αναβαθμίζουμε την πλατφόρμα e-katanalotis.

   – Η τρίτη είναι η κοινωνική ευθύνη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στην ανάγκη της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρέπειας κάθε καταναλωτή και κάθε πολίτη, που εμπιστεύεται αυτές τις εταιρίες για υπηρεσίες και προϊόντα που έχει ανάγκη για τη διαβίωση και την καθημερινότητά του».  

   «Θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης τα τελευταία χρόνια ήταν και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που τροφοδοτήθηκε από τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες. Παρακολουθούμε διαρκώς  την κατάσταση και πιστεύουμε στη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία, αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε τα πάντα για να υποχρεωθούν κάποιοι που μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά να εφαρμόσουν τους νόμους. Για αυτό αυξήσαμε και τα ανώτερα πρόστιμα» είπε ο υπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play