Τα σινεμά που μετατράπηκαν σε σούπερ μάρκετ – Από το Μενίδι και την Καλλιθέα μέχρι τη Γλυφάδα και το Παγκράτι

Τα σινεμά που μετατράπηκαν σε σούπερ μάρκετ – Από το Μενίδι και την Καλλιθέα μέχρι τη Γλυφάδα και το Παγκράτι

Εξερευνώντας την τάση μετατροπής κινηματογράφων σε σούπερ μάρκετ στην Αττική και τις επιπτώσεις στην τοπική κουλτούρα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι η εξεύρεση κατάλληλων ακινήτων για την οργανική ανάπτυξή τους. Η έλλειψη μεγάλων ακινήτων, οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές και οι πολεοδομικές δυσκολίες, καθιστούν την επέκταση των αλυσίδων δύσκολη υπόθεση. Η έλλειψη διαθέσιμων κτιρίων σε στρατηγικές περιοχές έχει οδηγήσει στη μετατροπή πρώην κινηματογράφων σε σούπερ μάρκετ, μια λύση που έχει προκαλέσει ανησυχία στους σινεφίλ της Αττικής.

Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι η μετατροπή του Σινέ Παλάς στο Παγκράτι σε σούπερ μάρκετ Lidl, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2026. Αυτό το κτίριο, που έχει ιστορική αξία, ήταν για πολλές γενιές παγκρατιωτών ένας αγαπημένος κινηματογράφος. Με τη Lidl να επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις και την ανάπτυξή της να συνεχίζεται, η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει τη σταδιακή μεταμόρφωση του αστικού τοπίου.

Άλλοι κινηματογράφοι που έχουν ακολουθήσει παρόμοια πορεία περιλαμβάνουν το Novacinema Odeon στη Γλυφάδα και το Τροπικάλ στην Καλλιθέα, οι οποίοι έχουν ήδη μετατραπεί σε καταστήματα σούπερ μάρκετ. Η ιστορική κληρονομιά και οι μνήμες που σχετίζονται με αυτές τις αίθουσες αποδυναμώνονται, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν την πολιτιστική τους ταυτότητα να αλλάζει.

Αυτή η τάση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινότητα και στην πολιτιστική ζωή των περιοχών. Στον αντίποδα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για την αύξηση των πωλήσεών τους σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κλάδο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play