Ταμείο Ανάκαμψης : Συνεχείς διαβουλεύσεις για το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης : Συνεχείς διαβουλεύσεις για το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες θα κορυφωθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να καταρτιστεί ένα άρτιο σχέδιο για την αξιοποίηση του ευρωπακέτου ύψους 32 δισ. ευρώ.

Το τελικό πλάνο αναμένεται να βασίζεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο προγραμματίζεται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κρίσιμη περίοδος είναι το φθινόπωρο, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προς έγκριση και στη συνέχεια η εκταμίευση των ποσών προσδοκάται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η δημιουργία της ειδικής task force στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο εν λόγω μεταρρυθμιστικό μακροχρόνιο σχέδιο. Τα πρόσωπα-κλειδιά που επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πέντε:

  • ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης,
  • ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος,
  • ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος,
  • ο προϊστάμενος του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξης Πατέλης
  • και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκονται γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις από το 2021 έως το 2023, με στόχο να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Εκτός από τις επιδοτήσεις ύψους 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον επιχορηγήσεις 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι το 2027.

Η χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. συνολικά (12,5 δισ. δάνεια) θα είναι τα κρίσιμα έτη 2021-2023. Τo 70% είναι πόροι που θα δεσμευτούν τα έτη 2021, 2022, ενώ τα υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του 2023. Βαρύτητα δίνεται στη χρηματοδότηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, όπου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης: ΟΑΕΔ: Προτεραιότητα η επιδότηση εργασίας – Προγράμματα απασχόλησης

Loading