Πληρώστε εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 χωρίς πρόστιμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων υποχρεούνται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2025. Η σημαντικότερη αλλαγή φέτος είναι ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εκπρόθεσμα μετά την καταληκτική ημερομηνία, θα επιβαρυνθούν με κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τον μήνα καθυστέρησης, συμπεριλαμβανομένων των νέων τελών.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι προϋποθέσεις για τα πρόστιμα είναι:
– 25% του ποσού των τελών, αν η εξόφληση γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.
– 50% του ποσού, εάν η πληρωμή γίνει εντός Φεβρουαρίου 2025.
– Το πλήρες ποσό των τελών σε περίπτωση πληρωμής από 1 Μαρτίου 2025 και μετά.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκτήσουν τους κωδικούς πληρωμής μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στην πλατφόρμα myCAR, είτε με τη χρήση κωδικών TAXISnet είτε με την εισαγωγή του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να καταβάλετε το ποσό εφάπαξ, έχετε τη δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες δόσεις. Η πλειονότητα των τραπεζών προσφέρει αυτήν την επιλογή, αλλά εάν χαθεί μία δόση, μπορεί να προκύψουν υπέρογκοι τόκοι.
Όσοι αποφασίσουν να θέσουν το όχημά τους σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης. Η διαδικασία απαιτεί την καταχώριση των στοιχείων του οχήματος και τη δήλωση των λόγων για την ακινησία. Από 15 Νοεμβρίου 2024, η ακινησία πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ, τηρώντας αυστηρές διαδικασίες που αφορούν την ψηφιακή αίτηση.
Η άρση της ακινησίας προϋποθέτει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και την ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος κατά την ημερομηνία αίτησης. Εάν ο ιδιοκτήτης αποβιώσει, οι κληρονόμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την άρση της ακινησίας χωρίς να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr