Με τη διαδικασία του επείγοντος άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και δεν αντιστρατεύτηκαν τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «επείγον», δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι στο νομοσχέδιο έχουν παρεισφρύσει και αρκετές διατάξεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στη Βουλή διεξοδικότερα με την κανονική διαδικασία.
Τον χαρακτήρα του επείγοντος αιτιολόγησε με την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επισήμανε ότι στα τριάντα χρόνια που ασχολείται με την πολιτική, δεν θυμάται κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που να βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσες εξωγενείς κρίσεις μαζί, κρίσεις σφοδρότατες μεγάλης σημασίας τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει. «Έχουμε την πανδημία, τη μεγαλύτερη από το 1918. Έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μεταναστευτικό που ξεκίνησε από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, για τα οποία συνεχώς υπογράφονται δαπάνες για την παραμονή του Ναυτικού στο Αιγαίο. Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός», υπενθύμισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για να υπογραμμίσει: «Η κυβέρνηση αντιδρά με σύνεση, σωφροσύνη, αλλά στις κρίσεις έχει τεράστια σημασία η ταχύτητα. Η ταχύτητα των αποζημιώσεων των ανθρώπων που πλήττονται, το κάναμε φέτος με τον ΕΛΓΑ το καλοκαίρι και το κατανόησαν οι αγρότες που πήραν τα χρήματα νωρίτερα παρά ποτέ. Ένα σοβαρό κράτος δεν φτάνει να προσέχει μόνο τι δαπανά, αλλά έχει σημασία να το δαπανά τη σωστή στιγμή, έγκαιρα. Τότε που οι άνθρωποι πράγματι το χρειάζονται».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και επεξεργασία, περιλαμβάνει την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που πρέπει να είναι αφορολόγητη και ανεκχώρητη, την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων πληρωμής στις περιοχές που πλήττονται, την παράταση της θητείας όσων εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη χρήση του εργαλείου της αναστολής συμβάσεων εργασίας με πληρωμή από το κράτος, την αναβολή του ΕΝΦΙΑ, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για μια σειρά από κλάδους, τις αυξημένες πιστώσεις για τους εκπαιδευτικούς που είναι αναγκαίες λόγω της συγκυρίας και τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης που είναι κρίσιμη στη δεύτερη φάση της πανδημίας.
«Σε αυτή τη δύσκολη εποχή αισθανόμαστε όλοι, κυρίως οι πιο ευάλωτοι, την υγειονομική απειλή. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας πιέζεται οικονομικά, χιλιάδες είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και είχαμε και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση και μια κρατική μηχανή να λειτουργεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Θέλουμε μια αντιπολίτευση που να κάνει κριτική και να την κάνει υπεύθυνα και θέλουμε οι πολίτες να προσέχουν κατά το δυνατό στην καθημερινή συμπεριφορά τους. Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι κρίσεις είτε διαλύουν τις κοινωνίες είτε τις κάνουν πιο δυνατές, και η ελληνική κοινωνία θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Με το χαρακτηρισμό του επείγοντος συμφώνησε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες από τις πρόσφατες έκτακτες φυσικές καταστροφές και υπάρχει ανάγκη να επικαιροποιηθούν μέτρα στήριξης και να υιοθετηθούν και νέα για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
Σύμφωνη με τη διαδικασία του επείγοντος, δήλωσε η εισηγήτρια της μειοψηφίας Κατερίνα Παπανάτσιου αν και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί σε αυτό. «Θέλουμε όμως να προχωρήσουμε γρήγορα για την ανακούφιση των πληγέντων», είπε η κ. Παπανάτσιου.
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν διατάξεις που έχουν χαρακτήρα επείγοντος και κατεπείγοντος. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι βρήκαμε τον παππά να θάψουμε και την παπαδιά, διότι υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν σχέση με το επείγον», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου που συμφώνησε με το επείγον αλλά επισήμανε ότι έχουν παρεισφρύσει διατάξεις στο νομοσχέδιο που δεν πρέπει.
Για προσπάθεια συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και τόνισε ότι ο χαρακτήρας του επείγοντος επιχειρεί να συγκαλύψει και την αποσπασματικότητα των μέτρων, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες για τις καταστροφές που υπέστη ο κόσμος, και επιχειρεί να συγκαλύψει και το αποσπασματικό των μέτρων για την αποκατάσταση δικτύων.
«Ποτέ δεν ήταν η χώρα μας σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση ούτε υποχείριο των δανειστών της σε τέτοιο βαθμό. Η Ελλάδα έχει καταστεί ανοχύρωτη περιοχή και ο καθένας κατανοεί πόσο είναι υπεύθυνο το κομματικό σύστημα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, που παρατήρησε ότι το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί επείγον, αν και περιλαμβάνει διατάξεις αποσπασματικές. Το υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου όμως δεν θα έπρεπε να έρθει ως επείγον, υποστήριξε.
«Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και μέτρα που δεν έχουν σχέση με τις πλημμύρες, για τις οποίες πράγματι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα. Δεν θα αντισταθούμε στο επείγον, αλλά θα ονοματίσουμε αυτά που είναι μέσα στο νομοσχέδιο, ενώ δεν θα έπρεπε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.