Θ. Σκυλακάκης: Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Απαραίτητη για τη Ρύθμιση των Τιμών Ενέργειας και τη Διασυνδεσιμότητα στην Ε.Ε.

Θ. Σκυλακάκης: Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Απαραίτητη για τη Ρύθμιση των Τιμών Ενέργειας και τη Διασυνδεσιμότητα στην Ε.Ε.

Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές ενέργειας εντός της Ε.Ε. χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης μέσω ευρωπαϊκών πολιτικών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η εμπορική λειτουργία του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) από την 1η Οκτωβρίου θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επισήμανε επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας ότι πάνω από το 60% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από αυτές, γεγονός που υπερκαλύπτει τους στόχους απανθρακοποίησης που έχουν τεθεί. «Οι προσπάθειές μας σχετικά με το LNG αποδίδουν καρπούς, καθώς η λειτουργία της Αλεξανδρούπολης από 1η Οκτωβρίου μας παρέχει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των κορυφαίων στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις των τιμών ενέργειας, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω της ρωσικής εισβολής και της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία, που από παραγωγός έχει μετατραπεί σε εισαγωγέας ενέργειας. Αναγνώρισε επίσης την ανάγκη για ευρωπαϊκές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τιμών ενέργειας και οι οποίες σχετίζονται με την έλλειψη υποδομών και διασυνδεσιμότητας.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με την αποφυγή υπερβολικών τιμών στον ηλεκτρισμό. Οι μεγάλες διαφορές τιμών, που φτάνουν μέχρι και 300 ευρώ μεταξύ γειτονικών χώρων, υποδηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής πολιτικής παρέμβασης», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Matthew Bryza, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτύχει να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ωστόσο η ανάπτυξη υποδομών απαιτεί περισσότερες επενδύσεις. «Η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια ως μέσο εκβιασμού, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προμήθεια φυσικού αερίου», τόνισε.

Ο κ. Bryza υπογράμμισε τη συνεργασία με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία για τη δημιουργία διαδρόμων μεταφοράς αερίου στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από το 2014 με την πρώτη εισβολή στην Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει δώσει το παράδειγμα με τη δημιουργία εγκαταστάσεων επαναέρωσης φυσικού αερίου», είπε.

Η γενική γραμματέας της Gas Infrastructure Europe, Boyana Achovski, επεσήμανε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου είναι στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ε.Ε., διασφαλίζοντας την ασφάλεια προμήθειας και προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση. Ανέφερε επίσης τη δυνατότητα χρήσης αυτών των υποδομών για άλλες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο, αλλά και την ανάγκη για βελτίωση της διασυνδεσιμότητας στην κεντρική Ευρώπη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ICGB, Γεώργιος Σάτλας, επεσήμανε ότι η διαφοροποίηση στις προμήθειες αερίου προϋποθέτει συνεργασία και χρηματοδότηση για τη δημιουργία κάθετων διαδρόμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι χώρες χωρίς άμεση πρόσβαση στο LNG θα μπορέσουν να επωφεληθούν.

«Η απανθρακοποίηση και η διαφοροποίηση είναι δύο πτυχές του ίδιου νομίσματος», συμπλήρωσε η κυρία Achovski, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επενδυτικών συμβολών από όλες τις χώρες συμμετοχής.

©

Loading

Play