Θεοδωρικάκος: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία

Θεοδωρικάκος: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία

«Ενότητα, αλληλεγγύη, εθνικό σχέδιο, πειθαρχία, δίκαιες επιλογές. Αυτά πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα εθνική αυτοσυνείδηση και να οδηγήσουν σε εθνική αυτοπεποίθηση για να τα καταφέρουμε και απέναντι στον κορονοϊό και απέναντι στα κύματα της οικονομικής ύφεσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσδιορίζοντας τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για το κράτος και την οικονομία, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα για την επόμενη πολύ δύσκολη μέρα της κρίσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι οι Έλληνες «πειθαρχήσαμε και οργανώσαμε τη ζωή μας με βάση συγκροτημένους κανόνες. Γκρεμίσαμε το στερεότυπο του απείθαρχου Έλληνα. Δείξαμε μια εντυπωσιακά οργανωμένη κοινωνία». Και όπως εξήγησε αυτό το επετεύχθη γιατί «οι πολίτες ύστερα από πολλά χρόνια αναγνώρισαν κρίσιμες, έγκαιρες, αποτελεσματικές αποφάσεις από την ηγεσία του τόπου. Είδαν τον πρωθυπουργό να λαμβάνει αποφάσεις πρώτος στην Ευρώπη με κριτήριο τη μέγιστη αξία της ανθρώπινης ζωής και να προλαβαίνει μια καταστροφή. Να κάνει γενναίες πολιτικές υπερβάσεις και να ενώνει τους Έλληνες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήρε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αντέδρασε «δημιουργικά και καινοτόμα». Συνεργάσθηκε αποτελεσματικά με το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποίησε και υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και από κοινού, υπουργείο Εσωτερικών και Αυτοδιοίκηση αναβάθμισαν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναφερόμενος στη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δημιουργείται ένα σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και ελήφθησαν γρήγορες και καινοτόμες αποφάσεις. Προσέθεσε, επίσης, ότι προωθεί «μεθοδικά τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, τον κώδικα της Αυτοδιοίκησης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο».

Για την επόμενη μέρα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση, αλληλεγγύη, εθνική προσπάθεια. «πολύ περισσότερο που μπροστά μας έχουμε και το μέτωπο της αδιάκοπης τουρκικής προκλητικότητας».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και υπογραμμίζει: «Όσο καλύτερα ανταπεξέλθουμε στην υγειονομική κρίση τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε και απέναντι στην οικονομική κρίση».

Ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία, ανέφερε: «Η κυβέρνηση ήδη στήριξε αποφασιστικά τις θέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με καινοτόμες ιδέες. Αλλά η κρίση πρέπει να μας οδηγήσει και σε βαθύτερα συμπεράσματα και αναπροσαρμογές», επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποκτήσουμε αυτάρκεια και σε είδη διατροφής και σε είδη που αφορούν στην προστασία μας από τον κορονοϊό, όπως μάσκες, γάντια κ.λπ.

Loading