Θεσσαλονίκη: ‘Οταν το Σύμπαν γεννιέται μέσα σε μια μπάλα ποδοσφαίρου στην 88η ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: ‘Οταν το Σύμπαν γεννιέται μέσα σε μια μπάλα ποδοσφαίρου στην 88η ΔΕΘ

Μπορεί το περίφημο μποζόνιο του Χιγκς, γνωστό κι ως «σωματίδιο του Θεού», να γεννηθεί μέσα σε μια σφαίρα στο μέγεθος ποδοσφαιρικής μπάλας; Είναι δυνατόν ένα παιδί να προκαλέσει μια προσομοίωση της «Μεγάλης Έκρηξης», που δημιούργησε το Σύμπαν, ακουμπώντας αυτή τη σφαίρα; Η τεχνολογία της προσομοίωσης υπόσχεται να φέρει τα «μυστικά» της δημιουργίας του Σύμπαντος πιο κοντά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την 88η Διεθνή Έκθεση (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. Όλα είναι προς το παρόν στο στάδιο του σχεδιασμού και οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτού του …συμπαντικού πρότζεκτ δεν έχουν ακόμα κλείσει, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια πρόγευση όσων έχουν κατά νου οι άνθρωποι της εταιρείας για το φθινόπωρο, προκειμένου να γιορταστούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), τον Σεπτέμβριο του 1954.

«Σε συνεργασία με τον CERN και την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, η οποία προωθεί την τεχνολογία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών στην Ελλάδα, φέρνουμε τα μυστικά του Σύμπαντος στην 88η ΔΕΘ. Σχεδιάζουμε πράγματα σε τρία επίπεδα: πρώτον, μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση της δημιουργίας του Σύμπαντος, μέσω βίντεο και εικόνας. Δεύτερον, την παρουσίαση των ωφελειών που έχει η κοινωνία από την επιστήμη και την τεχνολογία που δημιουργείται στον CERN και τις σχετικές πατέντες, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου με πρωτόνια και βαρέα ιόντα άνθρακος. Και τρίτον, θέλουμε να παρουσιαστεί η δημιουργία του σωματιδίου του Χιγκς και να γίνει μια προσομοίωση του Big Bang μέσα σε μια σφαίρα σε μέγεθος ποδοσφαιρικής μπάλας. Η τελευταία αυτή εμπειρία θα θέλαμε να είναι και διαδραστική, δηλαδή να μπορεί ο επισκέπτης ή η επισκέπτρια να προκαλέσει μια προσομοίωση της Μεγάλης Έκρηξης, αλληλεπιδρώντας με τη μπάλα» λέει ο κ. Τζήκας.

Ένα ραντεβού που καθυστέρησε χρόνια

Υπενθυμίζεται πως στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η συμμετοχή της οποίας θα καταλαμβάνει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, όπου θα παρουσιάζονται εκθέματα και υπηρεσίες κορυφαίων εταιρειών της γερμανικής επιχειρηματικότητας. Οι Γερμανοί -πάνω από 100 εκθέτες- φαίνεται ότι ετοιμάζονται για τη ΔΕΘ με ενθουσιασμό και διάθεση να εντυπωσιάσουν, φέρνοντας στην πόλη διεθνώς αναγνωρίσιμες προσωπικότητες γερμανικής καταγωγής, καθώς επανέρχονται στη Θεσσαλονίκη για να εκπληρώσουν ένα «ραντεβού» που καθυστέρησε χρόνια. Η Γερμανία επρόκειτο να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020, για την οποία είχαν σχεδιαστεί σημαντικές δραστηριότητες, αλλά η πανδημία …της έκοψε τον δρόμο, καθώς εκείνη η διοργάνωση τελικά αναβλήθηκε λόγω Covid-19 (αναβολή της ΔΕΘ είχε να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

H γερμανική συμμετοχή συντονίζεται από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας, ενώ ο εκθεσιακός οργανισμός «Leipziger Messe International» είναι υπεύθυνος για την οργανωτική προετοιμασία και παρουσίαση των γερμανικών επιχειρήσεων. Τη γερμανική συμμετοχή αναμένεται, με βάση όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, να εγκαινιάσει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, σε μια περίοδο που η χώρα δεν αποτελεί απλά έναν από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, αλλά και μια από τις βασικές πηγές προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη.

Πλούσια αναμένεται να είναι η ατζέντα εκδηλώσεων της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, αλλά και το πολιτιστικό της πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, το Goethe-Institute και το DGJW – Γερμανοελληνικό Γραφείο Νεολαίας._

 

Αλεξάνδρα Γούτα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading