Θετικές προοπτικές για την ελληνική αξιολόγηση από τον Standard and Poor’s

Θετικές προοπτικές για την ελληνική αξιολόγηση από τον Standard and Poor’s

Αξιολόγηση από τον Standard and Poor’s με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τους επενδυτές.

Αμετάβλητη στο ΒΒΒ- με θετικό outlook διατήρησε την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος Standard and Poor’s. O διεθνής οίκος δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση, ανανεώνοντας το ραντεβού με την ελληνική οικονομία για την άνοιξη του 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δίνει θετικό outlook.

Ωστόσο, αυτό καθ’ αυτό το θετικό outlook δεν εγγυάται την αναβάθμιση. Και το κομμάτι που θα ολοκληρώσει το παζλ της νέας αναβάθμισης μένει να βρεθεί. Μια ματιά στο σκεπτικό της απόφασης του περασμένου Απριλίου μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις: τότε ο S&P τόνιζε ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθείται θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μάλιστα υπογράμμιζε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός των επόμενων 24 μηνών εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω για να προσεγγίσει το χρέος χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το πετύχουν με έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πλήρους ανάπτυξης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 θα διαμορφωθεί στα 5,679 δισ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ. Ο S&P εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της ευρωζώνης, τουλάχιστον έως το 2027, γεγονός που ενισχύει την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης.

Οι κίνδυνοι είναι επίσης σημαντικοί, καθώς η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις μεταβολές της παγκόσμιας οικονομίας και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και μια αιφνίδια νέα εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας. Οι εν λόγω εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την βελτιωμένη δυναμική του ελληνικού αξιόχρεου.

Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δύο ραντεβού με τους διεθνείς οίκους μέχρι να κλείσει το έτος. Ακολουθεί η Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησης αυτής σταθερές. Η χρονιά κλείνει με τη Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s δεν έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε σε θετικό το outlook, φέρνοντας την ελληνική οικονομία, μόλις μία ανάσα από το πολυπόθητο σκαλοπάτι που θεωρείται ως η σφραγίδα της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Έτσι παραμένει η μόνη από τους πέντε οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι άλλοι τέσσερις έχουν φέρει το ελληνικό αξιόχρεο σε αυτή τη βαθμολογία.

Loading

Play