Διαρθρωτικές προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία, βίαιες πτώσεις στην ενέργεια και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα. Στις πρόσφατες δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum X, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, επεσήμανε ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο αναμένονται να είναι βίαιες, επηρεασμένες από τη δασμολογική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης προέβλεψε μια βίαιη πτώση τιμών στην Ελλάδα, συνδυαζόμενη με την αναμενόμενη αποσύνδεση των κερδών των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας από τις πωλήσεις, που αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη. Η μείωση των τιμών θα διαρκέσει για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής συζήτηση θα στραφεί από τον τομέα της ενέργειας προς άλλες κρίσιμες πτυχές της οικονομίας. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την προσδοκία για μία δομική οικονομική κρίση, η οποία θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπογράμμισε την επενδυτική αβεβαιότητα, καθώς οι διεθνείς επενδυτές θα αναγκαστούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο της παγκοσμιοποίησης. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν νέες επενδύσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το οικονομικό τοπίο, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει νέα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Επιπλέον, προέβλεψε διαταραχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έντονες πιέσεις. Αναφέρθηκε σε μια πιθανή αποσταθεροποίηση του δολαρίου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο αντίδρασης για τις εξελίξεις αυτές, τονίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί απλώς διόρθωση αλλά μια δομική απόπειρα κατάργησης της παγκοσμιοποίησης.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η χώρα μας εξάγει μικρό ποσοστό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν εμφανείς με καθυστέρηση, πιθανόν από το 2026, όταν θα παρατηρηθεί μείωση στις αφίξεις τουριστών.
Η κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα φέρει πρόσθετα κόστη, ενώ οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Τραμπ θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία. Όσον αφορά την ελπίδα για το μέλλον, τόνισε ότι οι θετικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να αμφισβητηθούν και ότι η αλλαγή του κράτους θα παραμείνει κεντρικό πολιτικό διακύβευμα για τις επόμενες εκλογές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr