Τι προετοιμάζει το 2025 για την ελληνική οικονομία

Τι προετοιμάζει το 2025 για την ελληνική οικονομία

Αναλύουμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2025 με έμφαση στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Μεγάλη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία καθώς εισέρχεται το 2025, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο, τίθεται το κρίσιμο ζήτημα του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια χαμηλή αγοραστική δύναμη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο προϋπολογισμός του 2025 δεν περιλαμβάνει μέτρα που φαίνεται να θα επιφέρουν ταχεία βελτίωση στις συνθήκες ζωής. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και από την πιθανή επιβολή εμπορικών δασμών, ειδικά αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα, η οποία πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπορεί να αποδυναμώσει τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το δημογραφικό πρόβλημα εντείνουν τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Ποιες είναι όμως οι εκτιμήσεις των ειδικών για το νέο έτος; Ο Ομότιμος Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Πετράκης επισημαίνει ότι η οικονομική απόδοση φαίνεται να διατηρείται στα επίπεδα του 2024, με την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και μείωσης των επιτοκίων. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της απασχόλησης, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη να λυθούν προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο διδάκτωρ οικονομίας Κώστας Μελάς αναφέρει ότι οι εξελίξεις θα παραμείνουν σταθερές εκτός αν προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός. Σύμφωνα με τον Μελά, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια αλλαγή εστίασης στις ποιοτικές πτυχές της ανάπτυξης και μια προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα μακροχρόνια προβλήματα όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και η υπογεννητικότητα.

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Λιάκος τονίζει ότι η επόμενη διετία προσφέρει μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι. Η έμφαση στη κοινωνική ευημερία είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της πολιτικής αστάθειας το 2027, η οποία μπορεί να προκύψει αν οι πολίτες συνεχίσουν να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την κατάσταση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play