Τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής τους

Τι συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής τους

Ανεμογεννήτριες: αξιοποίηση και ανακύκλωση υλικών στο τέλος της ζωής τους. Χιλιάδες ανεμογεννήτριες πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Σύμφωνα με την Vestas, την κορυφαία δανέζικη κατασκευάστρια αιολικών πάρκων με έσοδα 17,5 δισ. ευρώ το 2024, περίπου 25.000 τόνοι πτερυγίων από ανεμογεννήτριες θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους το 2025. Η Vestas στηρίζει τα στοιχεία της στα δεδομένα της WindEurope, της ευρωπαϊκής ένωσης του τομέα των αιολικών πάρκων.

Η διάρκεια ζωής ενός αιολικού πάρκου κυμαίνεται από 25 έως 30 χρόνια. Στη συνέχεια, χιλιάδες από τα αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990 θα χρειαστεί να αποξηλωθούν. Η βιομηχανία αναζητά λύσεις για την αξιοποίηση των υλικών, ενώ η τεχνολογία προχωρά, κατασκευάζοντας ανεμογεννήτριες από ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της, η ανεμογεννήτρια αποσυναρμολογείται και διαχειρίζεται τα υλικά της, με ποσοστό ανακύκλωσης που αγγίζει το 85-90%.

Μία από τις λύσεις που εφαρμόζονται είναι η αποδοτική ανακύκλωση και ο διαχωρισμός των υλικών από τα πτερύγια. Αυτό συνιστά πρόκληση λόγω των σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται, αλλά και των προόδων που έχει σημειώσει η βιομηχανία. Η Vestas έχει αναπτύξει μια χημική διεργασία για τη διαχείριση των υλικών αυτών, η οποία διασπά χημικά την ρητίνη και επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών.

Ο άλλος σημαντικός παίκτης της αγοράς, η Siemens Gamesa, έχει ήδη προχωρήσει στην παραγωγή πτερυγίων από ανακυκλώσιμα υλικά, στοχεύοντας να φτάσει το 2040 σε 100% ανακύκλωση στην παραγωγή των ανεμογεννητριών της.

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο Repowering αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες και ανακυκλώνοντας πλήρως τα υλικά που προκύπτουν από τη διαδικασία αποξήλωσης.

Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, και τώρα πρωτοστατεί και στη διαχείριση του κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play