«Ναι, οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης είναι παραμελημένες αλλά πλέον, γίνονται πολλά μικρά και μεγάλα έργα. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο έναν πνεύμονα, πρέπει να αναπνέει και με τους δύο πνεύμονές της», είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργίος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εταιρείας DIMAND για την ανάπλαση του εμβληματικού βιομηχανικού ακινήτου της ζυθοποιίας “ΦΙΞ” στη δυτική είσοδο της πόλης.
«Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, είμαι υπόλογος απέναντί σας έτσι ώστε όλα τα έργα να πραγματοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος. Είμαστε ακόμη στην αρχή… Όλα αυτά τα έργα είναι μικρές ψηφίδες ακόμη, αλλά κάτι έχει αρχίσει και αχνοφαίνεται και ξέρουμε προς τα που πηγαίνουμε. Η Ελλάδα της δημιουργίας, της προκοπής, της ανάπτυξης. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που οραματίζομαι», τόνισε στην σύντομη παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με το σύνθημα “Δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε” η εταιρία DIMAND παρουσίασε χθες Τετάρτη 4/10 το σχέδιο ανάπλασης του παλιού εργοστασίου της ζυθοποιίας “ΦΙΞ”, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα έργο με συνολικό κεφάλαιο άνω των 140 εκ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, τόνισε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης στο πρώτο τρίμηνο του 2027, ενώ οι επόμενοι 9-12 μήνες θα αναλωθούν σε μελέτες και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει ενεργό εργοτάξιο στο “ΦΙΞ” του χρόνου τέτοια εποχή. Ο κ. Ανδριόπουλος μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι η προσπάθεια για την απόκτηση του ακινήτου άρχισε ήδη από το 2019, αλλά «ακίνητα με τέτοια ιστορία έχουν και προσπάθεια απόκτησης». Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο και το «Hub 26», το πρότζεκτ δημιουργίας του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου και κτηρίου γραφείων που η Dimand δημιουργεί απέναντι από το ΦΙΞ, «μέσω του οποίου αναμένουμε να φέρουμε στην περιοχή άλλους 2000 εργαζομένους».
Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς
Το Εργοστάσιο Φιξ και το εγκαταλελειμμένο για χρόνια συγκρότημα κτιρίων του, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τουβλα, δεσπόζει στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Οι τεράστιες δεξαμενές και τα αψιδωτά παράθυρα του εργοστασίου Φιξ, που επιτρέπουν την οπτική πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο, είναι τα απομεινάρια του δοξασμένου βιομηχανικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης.
Πολλά από τα κτίρια που βρίσκονται στο οικόπεδο της πρώην ζυθοποιίας Καρόλου Φιξ, έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου από το 1882, αρχίζει να γράφεται η ιστορία του Εργοστασίου Φιξ, με την ανέγερση των πρώτων, ισογείων κτιρίων για τις ανάγκες του οινοποιείου Μισραχή.
Καθώς η επιχείρηση άλλαζε χέρια ιδιοκτησίας, ολοκληρώνονται οι εργασίες ανέγερσης των κτιρίων, στο ίδιο οικόπεδο που λειτουργούσε αρχικά το οινοπνευματοποιείο Μισραχή και από το 1892-1893 το ζυθοποιείο συνιδιοκτησίας των οικογενειών Μισραχή, Φερναντέζ και Αλλατίνι.
Το κτίριο Φιξ κατασκευάζεται με βάση τα πρότυπα των σύγχρονων, Ευρωπαϊκών βιομηχανιών της εποχής.
Το 1909 στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από το εργοστάσιο Φιξ, επί της 26ης Οκτωβρίου, ιδρύεται το παγοποιείο της εταιρείας «Γεωργιάδης και Σία», η οποία θα ξεκινήσει τη ζυθοποιία «Νάουσα», το 1912.
Την ίδια χρονιά οι συνιδιοκτήτες Μισραχή, Φερναντέζ και Αλλατίνι θα δημιουργήσουν την ανώνυμη εταιρεία «Ζυθοποιείον Όλυμπος Α.Ε.»
Στην αρχή της νέας δεκαετίας, το 1920 τα δύο γειτονικά ζυθοποιία ενώνονται και λειτουργούν με την επωνυμία «Όλυμπος-Νάουσα Α.Ε.».
Κάρολος Φιξ, ο νέος ιδιοκτήτης
Το 1926, ο Κάρολος Φιξ, ιδιοκτήτης της αθηναϊκής εταιρείας «ΦΙΞ» αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών και προσθέτει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στα άλλα τρία ζυθοποιεία που ήδη λειτουργούσε.
Η εταιρεία «Κάρολος Φιξ» συστάθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1927 με 30ετή διάρκεια και έδρα την Αθήνα.
Λόγω της μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής, στο αρχικό οικοδόμημα προστέθηκαν στη συνέχεια και νέα κτίρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.
Ακόμη και μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το Εργοστάσιο Φιξ παρέμεινε στην αγορά και στη βιομηχανική παραγωγή, ως ζυθοποιείο, ως παγοποιείο αλλά και ως εργοστάσιο παραγωγής χυμών.
Μάλιστα το νεό εμφιαλωτήριο, κατασκευάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου το 1959.
Η εταιρεία Φιξ θα χάσει την κυριαρχία της στην εγχώρια αγορά, όταν στις αρχές του 1960 θα ιδρυθεί η ανταγωνιστική ζυθοποιία Amstel, με αποτέλεσμα το Φιξ να χάσει το μονοπώλιο.
Έτσι ξεκινά η αρχή του τέλους για το Εργοστάσιο Φιξ και για τη βιομηχανική ζωή της Θεσσαλονίκης, αν και το εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τις αρχές του 1980.
Η εταιρεία Κάρολος Φιξ θα κηρύξει πτώχευση το 1983, το Εργοστασιο Φιξ κλείνει και στα χρόνια που ακολούθησαν, η παρακμή και η εγκατάλειψη ήταν εμφανής σε όλους τους χώρους.
Ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε, οι εγκαταστάσεις βανδαλήθηκαν, οι στέγες στα περισσότερα κτίρια κατέρρευσαν και οι καιρικές συνθήκες ολοκλήρωσαν το έργο της καταστροφής, αυτού του πάλαι ποτέ βιομηχανικού παλατιού.
Μετά την πτώχευση, η ακίνητη περιουσία της εταιρείας Φιξ περιέρχεται στην Εθνική Τράπεζα και το συγκρότημα του Εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη, θα πωληθεί σε ιδιώτες, σε δημοπρασία το 1991.
Οι νέοι ιδιοκτήτες -οικογένεια Ζαφειρίδη- χρησιμοποιούν το χώρο για πολιτιστική εκμετάλλευση.
Εργοστάσιο Φιξ- Μνημείο Βιομηχανικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκης
Το 1994, το κτίριο του εργοστασίου και ο τεχνολογικός εξοπλισμός χαρακτηρίστικαν ιστορικά, και κηρύχθηκαν «διατηρητέα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς» από την
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα κτίρια που δεν είχαν χαρακτηριστεί, ενοικιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Δείτε επίσης: Ντέρμπι Ζέρβα – Αγγελούδη για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC