Το επενδυτικό κενό και η χαμηλή παραγωγικότητα: Προβλήματα που επιβραδύνουν την ελληνική οικονομία

Το επενδυτικό κενό και η χαμηλή παραγωγικότητα: Προβλήματα που επιβραδύνουν την ελληνική οικονομία

Ανάλυση των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στο επενδυτικό κενό και την παραγωγικότητα. Σημαντική πρόκληση για την ελληνική οικονομία παραμένει το επενδυτικό κενό και η χαμηλή παραγωγικότητα, όπως επισημαίνουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές. Παρά την τάση μείωσης της απόστασης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το πρόβλημα παραμένει εμφανές και υποδεικνύει ότι απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα για την πρόοδο της χώρας. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το επενδυτικό κενό έχει περιοριστεί στο 5,4% το 2023 από το 10,7% το 2019, αλλά παραμένει υψηλό. Ο στόχος είναι η σύγκλιση του λόγου επενδύσεων προς ΑΕΠ με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό κενό της Ελλάδας θα συνεχίσει να περιορίζεται το 2025, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως χάρη στους κοινοτικούς πόρους που έχει εξασφαλίσει η χώρα από το 2020. Μέχρι το τέλος του 2026, το επενδυτικό κενό μπορεί να μειωθεί κατά 74% χάρη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποια θα είναι η πορεία των επενδύσεων μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης. Η παραγωγικότητα στην ελληνική οικονομία παραμένει χαμηλή, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καινοτομήσουν και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, γεγονός που καθυστερεί την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνει ότι η χαμηλή παραγωγικότητα συνδέεται άμεσα με τους μισθούς και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη παραγωγικότητας, αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσουν προσοχή και στρατηγική σχεδίαση για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play