Το Λονδίνο αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το Λονδίνο αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το Λονδίνο θα αποφύγει κάθε «τοποθέτηση» που θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει τους δασμούς, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση, το διακύβευμα είναι μια καλή οικονομική συμφωνία» είπε η Ρέιτσελ Ριβς στο κοινοβούλιο. «Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα υπονόμευε (αυτόν τον στόχο) και δεν θα βιαστούμε», τόνισε.

Η Ριβς είπε ότι συζητά «με άλλες χώρες και με την ΕΕ» την κατάλληλη απάντηση στις ανακοινώσεις του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι νωρίτερα συνομίλησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται εδώ και μερικές εβδομάδες με τις ΗΠΑ μια συμφωνία «οικονομικής ευημερίας» που θα επέτρεπε να «ελαφρύνουν» οι δασμοί, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Στη συνάντηση που είχε ο Στάρμερ με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανή συμφωνία με την οποία «δεν θα ήταν αναγκαίοι οι δασμοί».

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το εμπορικό ισοζύγιο είναι περίπου ισορροπημένο, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, μακράν πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημόσιου οργανισμού επίβλεψης του προϋπολογισμού (OBR), εάν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους 20% στα βρετανικά προϊόντα, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,6% κατά το οικονομικό έτος 2026-27.

Για να πετύχει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τον φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, που αποφέρει έσοδα 800 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως. Ο υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς δεν διέψευσε την Τρίτη αυτήν την πληροφορία.

Μια τέτοια κίνηση θα ικανοποιούσε τους ιδιοκτήτες των μεγάλων, αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τον Τραμπ. Θα ήταν όμως δύσκολο για τη βρετανική κυβέρνηση να το εξηγήσει στους Βρετανούς πολίτες, αφού μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και πιο πρόσφατα δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μέτρα που θεώρησε αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας απέναντι στη χλιαρή ανάπτυξη.

Loading

Play