Το νέο πλαίσιο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2025

Το νέο πλαίσιο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2025

Τη διαπίστωση ότι το μοντέλο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2025 θα λειτουργήσει υπό διαφορετικές συνθήκες, ακολουθώντας τις μεταρρυθμίσεις του έτους 2024, και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων NEPA Economic Consulting σε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα και διαχείριση οικονομικών μεγεθών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντρική Ελλάδα», παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και άλλων ομιλητών. Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης που έγινε στο Βόλο, επισήμανε την αναγκαιότητα από μέρους των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε νέα συστήματα και διαδικασίες, σε ανθρώπινο δυναμικό, να αναπτύξουν σύγχρονες τεχνολογίες, να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν για να εφαρμόσουν σωστά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν σταδιακά τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να διατηρήσουν υψηλούς δείκτες απόδοσης, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και σύννομοι με τις αλλαγές νομοθεσιών. Εκτίμησε επίσης ότι λόγω των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται περαιτέρω αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις, άρα και πιθανή αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας πολιτείας, δήμων και περιφερειών ώστε να υλοποιηθούν με επιτυχία οι πρωτοβουλίες στήριξης της Θεσσαλίας από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Τόνισε επίσης ότι αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας τη σημασία αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων από τις επιχειρήσεις με τη συμβολή συμβουλευτικών εταιριών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στις στρατηγικές οικονομικής στήριξης που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το συνολικό ποσό στήριξης φτάνει τα 68,3 εκατ. ευρώ με δράσεις που αφορούν στην άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε συμπράξεις με ερευνητικούς φορείς και στην ενίσχυση ερευνητικών υποδομών.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) ανέφερε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι μικρομεσαίες, αλλά στην Ελλάδα το μέγεθός τους είναι ακόμη μικρότερο, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγικότητα. Χρειάζεται η θέσπιση απλών κανόνων, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μην φοβούνται να μεγαλώσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα.

Η υποδιευθύντρια του ΣΒΘΣΕ, υπεύθυνη του Enterprise Europe Network, επισήμανε ότι στόχος του Δικτύου είναι να βοηθήσει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναφέρθηκε στα νέα φορολογικά δεδομένα και στη σημασία του επαρκούς χρόνου συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Η διδάσκουσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου εστίασε στην προετοιμασία των επιχειρήσεων για φορολογικό έλεγχο, τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής στρεβλών πρακτικών του παρελθόντος.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζοντας τη σημασία της στην πρόσβαση κεφαλαίων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΒΕΘ) αναδείκνυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, εστιάζοντας στις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και στη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Loading

Play