Το οικονομικό φόρουμ του Τορόντο 2024: Προσδοκίες της ελληνικής διασποράς από το στρατηγικό σχέδιο 2024-2027

Το οικονομικό φόρουμ του Τορόντο 2024: Προσδοκίες της ελληνικής διασποράς από το στρατηγικό σχέδιο 2024-2027

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2027 για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη συζήτηση για την Ελληνική Διασπορά και τη σύνδεσή της με τη μητέρα πατρίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο III. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το The Hellenic Initiative Canada, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την ελληνική πρεσβεία στην Οττάβα.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο συμπρόεδρος του Hellenic Initiative Canada John Sotos, ο εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council Endy Zemenides και η εκτελεστική διευθύντρια του Deon Policy Institute Αφροδίτη Ξύδη.

Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά και η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν τα προξενεία ήταν μερικά από τα σημαντικά θέματα που αναλύθηκαν στη συζήτηση.

Η προσδοκία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές αναδείχθηκε ως κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική διαδικασία.

Η γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισήμανε την ανάγκη επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να ακούμε περισσότερο τους ανθρώπους της Διασποράς». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ειδικών προγραμμάτων για διάφορες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση στη νεολαία και τη δημιουργία πλατφόρμας που θα συνδέει κοινότητες και άτομα από διαφορετικούς τομείς.

Η σημασία των εδρών ελληνικών σπουδών επισημάνθηκε από την κυρία Μυρογιάννη, η οποία τόνισε ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σύνδεση της Διασποράς με την πατρίδα. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να νιώθουν κοντά στα δρώμενα της μητέρας πατρίδας.

Ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών κτήσης ελληνικής ιθαγένειας και παρουσίασε τα σχέδια για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές».

Ο John Sotos, συμπρόεδρος του Hellenic Initiative Canada, εξέφρασε την άποψη ότι η αλληλεπίδραση των αποδήμων με το ελληνικό κράτος είναι κρίσιμη και ότι απαιτείται βελτίωση των διαδικασιών εξυπηρέτησης. Ο Endy Zemenides, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, ανέφερε τη σημασία των στρατηγικών σχεδίων και τη διαφορά τους από τις απλές τακτικές.

Η Αφροδίτη Ξύδη, εκτελεστική διευθύντρια του Deon Policy Institute, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των διαύλων επικοινωνίας με τις ελληνικές κοινότητες και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τη στήριξη των δράσεων της Διασποράς.

Loading

Play