Από τα έδρανα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως τη διοικητική ομάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Γιάννης Τσακίρης έχει διαγράψει μια πορεία γεμάτη τεχνογνωσία, διεθνείς αποστολές και υψηλές ευθύνες. Σήμερα, ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, έχει υπό την εποπτεία του την Ελλάδα – μια χώρα την οποία γνωρίζει σε βάθος λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και της θητείας του ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τα τελευταία πέντε χρόνια (2019-2024), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά σε καίριους τομείς όπως είναι οι υποδομές, η ενέργεια και φυσικά η κοινωνική συνοχή». Κι αυτό δεν είναι απλώς ένας αριθμός: «Η στήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ μόνο πέρυσι ανήλθε σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ». Η χρηματοδότηση «ήταν κατά μέσο όρο 631 ευρώ ανά κάτοικο», υπογραμμίζει, «καθιστώντας τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους με βάση το μέγεθός της».
Η ενέργεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα: «Το 60% της χρηματοδότησης, δηλαδή 1,3 δισ., κατευθύνθηκε στον τομέα της ενέργειας, 331 εκατ. στις υπηρεσίες, 80 εκατ. στη διαχείριση του νερού και 702 εκατ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Δεν είναι τυχαίο ότι από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ έχει αναλάβει την εποπτεία για την Ελλάδα, γνωρίζοντας σε βάθος το οικονομικό της οικοσύστημα. Ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων (2019-2023), ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7 δισ. ετησίως και των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σχεδίασε το ελληνικό σκέλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και ίδρυσε τόσο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα όσο και την HDBI, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την άνθηση του εγχώριου οικοσυστήματος venture capital.
Η πράσινη μετάβαση είναι στρατηγικός στόχος για την ΕΤΕπ – την Τράπεζα για το Κλίμα, όπως την αποκαλεί ο ίδιος. «Έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% έως το 2030», εξηγεί. «Πέρσι, για ακόμη μία χρονιά, συνήψαμε σημαντικές συμφωνίες για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας».
Η συμβολή της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι επίσης σημαντική. «Το 2024 διαθέσαμε 702 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ποσό που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής χρηματοδότησης μας στη χώρα».
Η Τράπεζα στηρίζει έργα κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης και cloud computing, επενδύοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού οικοσυστήματος. «Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει», τονίζει.
Όσο για τις διαδικασίες εκταμίευσης, είναι ρεαλιστικός αλλά και αισιόδοξος: «Για έργα με σαφώς καθορισμένες προδιαγραφές και ώριμες μελέτες, η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών αδειοδότησης». Η ΕΤΕπ παρέχει τεχνική βοήθεια στο ελληνικό κράτος, ενώ συμμετέχει στον διάλογο για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Και, τελικά, ποιος είναι ο αντίκτυπος όλων αυτών; «Η χρηματοδότηση της Τράπεζας έχει συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη χιλιάδων επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους». Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Έρευνα Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ, «εμφανίζονται πιο αισιόδοξες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις επενδύσεις να καταγράφουν αύξηση 40% σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα».
Ο Γιάννης Τσακίρης θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 2025, στους Δελφούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ