Το τέλος των πιστοποιητικών δεν έφερε… φως στην εστίαση

Η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαϊου δεν αποδείχτηκε αρκετή για να ανακάμψει η εστίαση από το πλήγμα των ανατιμήσεων που έχουν χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φιλοκώστας, μιλώντας στο politic.gr.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

propoli

«Από τη στιγμή που οι πρώτες ύλες έχουν ανέβει, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, δεν περισσεύουν χρήματα από τα νοικοκυριά», είπε ο κ. Φιλοκώστας, σχολιάζοντας πως το τέλος των περιορισμών του κορονοϊού στην εστίαση δεν έφερε την παραμικρή αύξηση στον τζίρο, καθώς ο κόσμος έχει «γονατίσει» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς και από την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στη μείωση της πελατείας τους αλλά και στην ακρίβεια και στην ενεργειακή κρίση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων μας. Η τιμή του καφέ ανέβηκε 10 λεπτά, αλλά αυτό δεν καλύπτει το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να “μπαίνουν μέσα”, απορροφώντας τα ίδια το χρέος, ώστε να μην χάσουν την πελατεία τους», αναφέρει ο κ. Φιλοκώστας.

Ακόμη και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, όπου οι Θεσσαλονικείς ξεχύθηκαν στους χώρους εστίασης για «να πιάσουν τον Μάη» με φαγητό και ποτό, τα κέρδη ήταν αρκετά χαμηλότερα από προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, «ο τζίρος ήταν 30% κάτω από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς του 2019», σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα.

Δείτε επίσης: Επιδότηση έως 600 ευρώ: Πώς θα δείτε στον λογαριασμό ρεύματος πόσα χρήματα θα πάρετε πίσω

Loading