Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοινώνει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι υποστηρικτές του σπεύδουν να προωθήσουν αυτές τις κυβερνητικές κινήσεις ως λύσεις στα οικονομικά προβλήματα των Τούρκων πολιτών.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, το νέο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (TCMB), Φατίχ Καραχάν, δεν έχει λάβει μέτρα κατά του πληθωρισμού. Αυτό έρχεται να εξουδετερώσει τις μικροπολιτικές εξαγγελίες.
Στα ύψη το όριο της πείνας: Το όριο πείνας της Τουρκίας για μια τετραμελή οικογένεια στην Άγκυρα ανήλθε σε 19.271 τουρκικές λίρες (508,08 ευρώ) τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Συνδικάτων (Türk-İş). Ενώ σε μηνιαία βάση το όριο πείνας αυξήθηκε κατά 0,19%, κατά έτος η αύξηση φτάνει το 57,99%.
Το όριο της φτώχειας στη χώρα φτάνει τις 62.772 λίρες (1.654,98 ευρώ) , δείχνοντας την απαιτούμενη χρηματική ποσότητα για να μπορέσει μια τετραμελής οικογένεια να διασφαλίσει υγιεινή διατροφή και να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.
Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία ανέρχεται σε 17.002 λίρες (448,26 ευρώ), δείχνοντας ότι ακόμα και ένα ποσό που ισούται με τρεις κατώτατους μισθούς δεν αρκεί για να καλυφθούν στοιχειώδη έξοδα.
Σημαντικό και το κόστος ζωής: Το κόστος ζωής για έναν άγαμο εργαζόμενο υπολογίζεται σε 24.692 τουρκικές λίρες, σύμφωνα με στοιχεία της Türk-İş. Οι τιμές ειδών διατροφής, όπως το γάλα και τα κρέατα, σημειώνουν αυξήσεις που εντείνουν τη δύσκολη κατάσταση των πολιτών, καθώς οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αυξήθηκαν κατά 1,44% και των αυγών κατά 12,69%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 61,78% σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), το οποίο δέχεται κριτική για την προσέγγισή του στις στατιστικές, ενώ η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ENAG κατατάσσει τον πληθωρισμό κοντά στο 100,88%.