Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύεται από τα κέρδη των επιχειρήσεων, αυξάνοντας τις τιμές και δημιουργώντας προκλήσεις για την οικονομία. Για αρκετό καιρό, οι κυβερνητικές αρχές αποδίδουν την αύξηση της ακρίβειας στον εισαγόμενο πληθωρισμό, εστιάζοντας στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών. Ωστόσο, η αλλαγή προσέγγισης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πολυεθνικές είναι υπεύθυνες για την «πληθωριστική απληστία», καταδεικνύει μια νέα κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη διαπιστώσει ότι τα δύο τρίτα του πληθωρισμού το 2022 προήλθαν από την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις και ορισμένα πρόστιμα στις πολυεθνικές, οι δράσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένουν περιορισμένες.
Η τελευταία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εγχώρια πληθωριστική δυναμική δεν προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά από τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κύριος λόγος για την πληθωριστική πίεση από το 2021 και μετά είναι η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Οι οικονομολόγοι Δημήτρης Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Ρίζος στην ανάλυσή τους αποδεικνύουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν κοινές πληθωριστικές προκλήσεις, αλλά η ένταση και η διάρκεια του πληθωρισμού ποικίλλουν.
Αυξήσεις στα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα το 2021-2022 έφθασαν το 15%, ενώ το 2023 οι επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, συνέχισαν να αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγχώριος πληθωρισμός να είναι αισθητά πιο έντονος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Καθώς οι μισθοί και τα κέρδη αλληλεπιδρούν, η Τράπεζα της Ελλάδας εντοπίζει τον κίνδυνο ενός σπιράλ που ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Η επίδραση του πληθωρισμού στα κέρδη και το κόστος εργασίας διαρκώς αυξάνεται, καθώς οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ή υποχωρούν σε πραγματικούς όρους. Η Τράπεζα καταλήγει ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προκειμένου να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Η Τράπεζα της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να μειώσει τις τιμές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr