Αναλυτική επισκόπηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν την οικονομία. Ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία των stress tests για τις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία θα αξιολογηθεί αργότερα λόγω της επικείμενης συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους υπό τις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από τα stress tests.
Η διαφορά με προηγούμενες διαδικασίες είναι ότι η γεωπολιτική αστάθεια, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα χρησιμοποιήσει τη μεθοδολογία του 2023, αλλά με ενημερώσεις που σχετίζονται με τον Κανονισμό Κινδύνων Αγοράς (CRR3), της εφαρμογής του οποίου αναμένεται να προηγηθεί η αναφορά του 2026.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια παραμένει ικανοποιητική ακόμη και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις. Οι υποθέσεις για την περίοδο 2025-2027 περιλαμβάνουν σωρευτική ύφεση 6,3% στην ΕΕ και αύξηση της ανεργίας στο 6,1%.
Η αξιολόγηση των βασικών μακροοικονομικών παραμέτρων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί βάσει των προσδοκιών για ανάπτυξη και πληθωρισμό, με σκοπό να αναδειχθεί η συνολική ανθεκτικότητα των εγχώριων τραπεζών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από αναλυτές του κλάδου είναι θετικές, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν αποδείξει ισχυρή κερδοφορία κατά τα τελευταία έτη, διατηρώντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια. Η διαδικασία των stress tests προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τις αρχές Αυγούστου, με τα αποτελέσματα να επηρεάζουν σημαντικά την εποπτική διαδικασία αναθεώρησης και αξιολόγησης των τραπεζών (SREP).
Πηγή περιεχομένου: in.gr