Οι τράπεζες κινούνται σε ενδυναμωμένη τροχιά κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η επίδοση του α’ εξάμηνου υπήρξε καλύτερη από την αναμενόμενη, γεγονός που ενθάρρυνε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους (guidance) για το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα του 2024. Τώρα προσβλέπουν σε καθαρά κέρδη ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος.
Οι προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί εξαιτίας των καλύτερων εκτιμήσεων αποτελεσμάτων που είχαν δημοσιευθεί για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Morningstar DBRS. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης αποτυπώνει την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων μέσω της ανθεκτικότητας του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, που αντικατοπτρίζει τη βραδύτερη πτώση των επιτοκίων, την καλύτερη σύνθεση καταθέσεων και την αυξημένη πιστωτική επέκταση.
Οι υψηλότερες αποδόσεις από τις βασικές τραπεζικές λειτουργίες, η πειθαρχία στα θέματα κόστους και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για ζημιές από δάνεια συνέβαλαν στην κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την DBRS.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ, παρουσίαζοντας αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η Eurobank, κατά το πρώτο εξάμηνο, ανέφερε κέρδη ύψους 721 εκατ. ευρώ (+5,4%), η Εθνική Τράπεζα 670 εκατ. ευρώ (+26%), η Alpha Bank 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 299 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 4,197 δισ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 1.192 εκατ. ευρώ (+13%), η Eurobank 1.132 εκατ. ευρώ (+8,6%), η Πειραιώς 1.045 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 829 εκατ. ευρώ (+6,4%).
Τα έσοδα από προμήθειες έφτασαν το 1.010 εκατ. ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε 205 εκατ. ευρώ (+15%) από προμήθειες, η Eurobank 283 εκατ. ευρώ (+4,7%), η Πειραιώς 325 εκατ. ευρώ (+11,76%) και η Alpha Bank 197 εκατ. ευρώ (+13,7%).
Ο μέσος λόγος ακαθάριστων NPEs μειώθηκε στο 3,5% στο τέλος Ιουνίου 2024 από 4,1% στο τέλος του 2023. Το μέσο επίπεδο κάλυψης NPEs βελτιώθηκε σε περίπου 68% από 66% την ίδια περίοδο. Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) για την Eurobank υποχώρησε στο 3,1% από 5,2% πέρυσι, για την Πειραιώς στο 3,3% από 5,5%, για την Εθνική στο 3,3% από 5,7% και για την Alpha Bank στο 4,7% από 7,6%.
Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) ανήλθε στο 14% στο εξάμηνο, ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και οι προμήθειες κράτησαν τα έσοδα, παρά την σημαντική μείωση των κερδών από το trading και άλλων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων. Ο έλεγχος κόστους βοήθησε στην αντιστάθμιση των πιέσεων από τον πληθωρισμό και τις αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, αναφέρουν οι αναλυτές της DBRS.
Το κόστος κινδύνου παρουσίασε πτώση στο πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρέμεινε υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προφίλ ρίσκου των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε περαιτέρω, εν μέσω σειράς εξορθολογιστικών μέτρων και θετικών εξελίξεων στην ποιότητα ενεργητικού, τονίζεται.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν μια θετική εικόνα στο β’ τρίμηνο του 2024, με ενισχυμένη τελική γραμμή, παρατηρεί μια ανάλυση της NBG Securities.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χαμηλότερα βασικά κέρδη προ προβλέψεων αναγνωρίζουν το μεγαλύτερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, τη διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ συνολικά, τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και τη σημαντική μείωση των εσόδων από συναλλαγές. Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τη σταθερότητα των κεφαλαίων τους και τη διευρυμένη ρευστότητά τους, η οποία ενδέχεται να εξακολουθήσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων, εκτιμά η NBG.