Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εισροές ύψους 5 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ως συνέπεια της πιστοληπτικής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Μέσα από τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, από το δ’ τρίμηνο του 2022 έως το γ’ τρίμηνο του 2023, η αύξηση των τοποθετήσεων σε ομόλογα και μετοχές εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ προέρχονται από θέσεις σε μετοχές και 2,1 δισ. ευρώ από θέσεις σε ομόλογα.
Στη μελέτη που έχει υπογραφεί, αναφέρεται ότι «οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, η προοπτική αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα».
Η μελέτη ερευνά αν οι αυξήσεις στις τοποθετήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν τη γενική τάση της αγοράς και αξιολογεί την επίδραση της ενισχυμένης ζήτησης στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή προοπτικών της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε θετική από την Standard and Poor’s τον Απρίλιο του 2023, προκάλεσε σειρά αυξήσεων στις θέσεις των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με άλλα ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι συνετέλεσε σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά περίπου 80% της πτώσης των διαφορών αποδόσεών τους σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς.
Αυτά τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα για δύο λόγους. Αφενός, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικά αξιόγραφα παρατηρείται σε μια περίοδο όπου τα επενδυτικά κεφάλαια μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα με χαμηλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις.
Αφετέρου, η μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των θέσεων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, υπερτερεί των αυξητικών πιέσεων που σημειώνονται σε διεθνές επίπεδο λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων. Ως εκ τουτού, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αναβάθμισης της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική κατηγορία, καθώς αυτή επιφέρει αύξηση της ζήτησης για ελληνικά κρατικά ομόλογα και, ως αποτέλεσμα, σημαντική βελτίωση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.