Β. Κορκίδης: Η ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση απαιτεί νέα ευνοϊκά μέτρα

Β. Κορκίδης: Η ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση απαιτεί νέα ευνοϊκά μέτρα

‘Αρθρο προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη

Αναγνωρίζεται στις Βρυξέλλες ότι το τρέχον πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης δεν παρέχει επαρκή κίνητρα, ούτε για τις ΜμΕ, ούτε για τις τράπεζες. Οι οργανώσεις των ΜμΕ συζήτησαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου μια κοινή πρόταση που να μπορεί να διασφαλίσει ότι οι απαιτήσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων καλύπτουν και τις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι γεγονός πως καταβάλλονται προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απλούστευση του βιώσιμου χρηματοδοτικού πλαισίου, όπως ανακοινώθηκε από πέρυσι για την περίοδο 2024-2029 με το Πακέτο Αρωγής για τις ΜμΕ. Για να επιτραπεί στις ΜμΕ να οδηγήσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα, τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι χρηματοοικονομικοί φορείς πρέπει να τους παρέχουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο.

Ωστόσο, εκτός από τη λεγόμενη απλοποιημένη και εξορθολογισμένη προσέγγιση της ταξινόμησης που απευθύνεται σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να αλλάξει το πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους. Το εθελοντικό πρότυπο αναφοράς των ΜμΕ στις τράπεζες και στις αλυσίδες εφοδιασμού VSME που αναπτύσσεται επί του παρόντος από την EFRAG μπορεί να φέρει απτές λύσεις. Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν απλότητα από το VSME, που πρέπει να είναι εύκολο στην κατανόηση και χρήση.

Προς κατανόηση του ρόλου όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών ευρωπαϊκών φορέων, η ECFIN είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων που είναι αρμόδια για τις πολιτικές της ΕΕ που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη, την αύξηση της απασχόλησης, τα σταθερά δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η αποστολή της EFRAG είναι να υπηρετεί το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον τόσο στον οικονομικό όσο και στον τομέα της βιωσιμότητας, αναπτύσσοντας και προωθώντας ευρωπαϊκές απόψεις στον τομέα της προόδου της εταιρικής αναφοράς.

Έχει ενδιαφέρον πως οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, στις 24 Σεπτεμβρίου, κάλεσαν την ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση χρηματοπιστωτικών κανόνων και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κλάδου. Η τάση της ΕΕ να ρυθμίζει προκαλεί αντιδράσεις με την υπερβολική θέσπιση κανόνων που δημιουργούν ανταγωνιστικούς κινδύνους. Οι ΜμΕ έχουν ανάγκη από ένα ευνοϊκό ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο και εκατέρωθεν κίνητρα για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Loading