«Οι μεταχρονολογημένες επιταγές είναι ένας ‘άτυπος δανεισμός’ στο συναλλακτικό σύστημα των επιχειρήσεων, που ανακυκλώνουν ετησίως 100 δισ. ευρώ και αλλάζουν κατά μέσο όρο 5 φορές κάτοχο. Είναι προτιμότερη μία εύλογη παράταση, παρά το σφράγισμα για μη εξόφληση, με ντόμινο ρευστότητας».
Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισημαίνει πως «η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για τον εκδότη, όσο και τον τελικό παραλήπτη, αφού εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οπισθογράφονται κατά μέσο όρο 5 φορές και ανακυκλώνουν ετησίως ρευστότητα 100 δισ. ευρώ στο συναλλακτικό σύστημα των επιχειρήσεων, στην ελληνική αγορά και αλλού. Η αδυναμία εξόφλησης δημιουργεί ένα ντόμινο προβλημάτων ρευστότητας, αφού σε αυτόν τον ‘άτυπο δανεισμό’ υπάρχουν δύο πλευρές που έχουν δίκιο. Όμως, στην παρούσα έκτακτη κατάσταση, καλύτερα μία εύλογη παράταση παρά το σφράγισμα για μη εξόφληση μιας επιταγής».