Βασικές Προτεραιότητες του Προϋπολογισμού του 2025

Βασικές Προτεραιότητες του Προϋπολογισμού του 2025

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εισέρχεται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2025, με τις συσκέψεις να ξεκινούν τις επόμενες ημέρες για τη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν τις κύριες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος.

Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, κατευθυνόμενες από τις βασικές πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών είναι η στήριξη των οικονομικά ευάλωτων, παράλληλα με την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων.

Ο νέος προϋπολογισμός θα απαιτήσει μια ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις τηρήσεως των νέων δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025, και την ανάγκη συνέχισης της στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως η κυβέρνηση έχει προηγουμένως τονίσει, παράλληλα με την επέκταση των μειώσεων φορολογικών βαρών. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δαπάνες που απαιτούνται για εξοπλιστικά έργα, νέες προσλήψεις, την απονομή νέων συντάξεων, καθώς και δαπάνες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σημαντικός σύμμαχος της κυβέρνησης αποτελεί η θετική εξέλιξη της εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, με τις εισπράξεις και το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπερνούν τους στόχους που έχουν τεθεί, ενισχύοντας την ικανότητα λήψης απόφασεων.

Οι κεντρικές εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική του 2025 αναμένονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επικοινωνήσει ότι οι προτάσεις της δεν θα επικεντρώνονται στην παροχή επιδομάτων, αλλά θα είναι ισορροπημένες βάσει των δυνατοτήτων της οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος του έτους θα δοθεί πρόσθετο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν έχουν ετήσιες αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη θετική πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης άλλων ευάλωτων κατηγοριών, όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο τη μείωση της τάξεως του 0,5% το 2025 και του 0,5% το 2027.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού θα συμμορφώνονται με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024-2025, όπου αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 και τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ. Αυτό θα είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 143% του ΑΕΠ φέτος.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play