«Ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στις ευρωπαϊκές ΜμΕ, από τις «υβριδικές επιπτώσεις», τόσο του οριζόντιου «οικουμενικού δασμού» σε όλες τις χώρες, όσο και των εξειδικευμένων δασμών σε 25 χώρες, από 10% έως και 49%, θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκεια επιβολής τους».
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.
Οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δασμών, η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί 0,3% και ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,4%.
Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. αφορούν στις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών τροφίμων. Σε πρώτη ανάγνωση, οι αλλαγές των εμπορικών συνθηκών δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην επίδραση των δασμών στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης.
Η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ ανατρέπει πολλά, καθώς οι δασμοί είναι φόροι που επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές.
Το ελληνικό γνωμικό που ταιριάζει στην ηγεσία της Ευρώπης για τη διαχείριση των αμερικανικών δασμών είναι «τι μέλλει γενέσθαι;» Αφωνία ή πολυφωνία; Διαπραγμάτευση με ή χωρίς αντίμετρα;
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ