Η Visa εστιάζει στην προσοχή των καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Καθώς πληθαίνουν οι συναλλαγές, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση απέναντι στις αυξανόμενες απειλές απάτης. Οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία με διαφόρους τρόπους, προσθέτει.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024», οι απειλές αυτές κλιμακώνονται. Οι κύριοι στόχοι των απατεώνων περιλαμβάνουν:
1. Παραβίαση λογαριασμού: Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς, πείθοντας τα θύματα να τους παραχωρήσουν δεδομένα, όπως οι κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης (OTP), που τους επιτρέπουν να παρακάμψουν τον έλεγχο ταυτότητας.
2. Κλοπή δεδομένων: Οι απατεώνες κλέβουν προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα πληρωμών μέσω phishing, ψεύτικων ιστότοπων και κακόβουλου λογισμικού.
3. Απόσπαση κεφαλαίων: Χρησιμοποιούν κλεμμένα δεδομένα για να αποσπάσουν χρήματα ή να δημιουργήσουν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα για να εξαπατήσουν θύματα.
Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, τονίζει ότι οι απατεώνες αυξάνουν τη δραστηριότητά τους κατά την εορταστική περίοδο. Στη Visa, η ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητα και έχουν επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως σε τεχνολογία τα τελευταία 5 χρόνια, αποσκοπώντας στη μείωση της απάτης και την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου.
Δέκα συμβουλές από την Visa για να προστατευτείτε από απάτες κατά τις αγορές σας:
1. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους: Μην κλικάρετε σε υπερσυνδέσμους από άγνωστες ή ύποπτες πηγές.
2. Εφαρμόστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων: Αυτή η πρακτική προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
3. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης: Ακολουθήστε τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
4. Παρακολουθείστε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς: Ελέγχετε τακτικά τις κινήσεις τους για να εντοπίσετε πιθανές απάτες.
5. Κάντε εγγραφή για ειδοποιήσεις: Παρέχουν επιβεβαίωση νόμιμων αγορών και ειδοποιούν για ύποπτη δραστηριότητα.
6. Επαληθεύστε τις διευθύνσεις URL: Ξεκινάνε με https:// και ελέγξτε το όνομα του ιστότοπου.
7. Ερευνήστε τα διαδικτυακά καταστήματα: Ελέγξτε τις κριτικές και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
8. Μείνετε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστες περιοχές: Κρατήστε ασφαλή τα προσωπικά σας αντικείμενα.
9. Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Προτιμήστε τις κάρτες ή τις υπηρεσίες ασφαλούς πληρωμής.
10. Μην παρέχετε OTP σε αγνώστους: Προστατεύστε τις οικονομικές και προσωπικές σας πληροφορίες.