Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην δεύτερη ανάγνωση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου, το οποίο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως για τις σχολάζουσες κληρονομιές και την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως η υπερψήφισή του με ευρύτερη πλειοψηφία, θα αποτελέσει μήνυμα στα κυκλώματα της λαθρεμπορίας.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, συμφώνησε πως “η έκκληση για μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι πολύ σωστή”. Εξέφρασε ωστόσο τη δυσφορία του, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που έχει θέσει το κόμμα του, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αδυνατεί προς το παρόν να δώσει θετική ψήφο. “Θα πρέπει να έχουμε απαντήσεις στα θέματα που θέτουμε και όχι ειρωνείες” επεσήμανε χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να υπάρξει πληροφόρηση για το αν θα κατατεθούν υπουργικές τροπολογίες στι συνέχεια, ενώ για το άρθρο που αφορά την επαναφορά φορολογικών κατοίκων στην Ελλάδα, παρατήρησε πως “από τη θεσμοθέτησή σας αποκλείονται απ’ την ευνοϊκή φορολόγηση, όσοι Έλληνες έφυγαν από τη χώρα από το 2013 και μετά (δηλαδή η κύρια πληγή του ‘Brain Drain’) και θελήσουν να επαναπατριστούν”. Στο ζήτημα των φορολογικών συντελεστών της Εισφοράς Αλληλεγγύης επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έρχονται σε αντίφαση με τα όσα είπε ο εισηγητής της ΝΔ στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τον Τελωνειακό Κώδικα, ζήτησε αλλαγές ώστε “αν ένας τελωνειακός κάνει λάθος και περάσουν δύο κιλά φέτα χωρίς να πληρωθούν οι ανάλογοι δασμοί και φόροι, αυτός να μην τιμωρείται σαν να έχουν περάσει δύο κιλά ηρωίνη”. Δεν μας απαντάτε, είπε, “ούτε για το τι σκοπεύετε να κάνετε με τις ελλείψεις προσωπικού στα τελωνεία. Σας έχουμε ζητήσει και έναν απολογισμό, προγραμματισμό, χρονοδιάγραμμα για τα βασικά θέματα πάταξης του λαθρεμπορίου, ειδικά στα καύσιμα, μέσω της λειτουργίας αυτών των νέων μητρώων και πλατφορμών που θα δημιουργηθούν – και δεν μας έχετε δώσει”.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτήρισε “προσχηματικές” τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλέγοντας πως έχει απαντήσει σε κάθε θέμα που τέθηκε, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων που προσκλήθηκαν στη Βουλή. “Εάν δεν θέλετε να ψηφίσετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει ολιστικά και ολοκληρωμένα το λαθρεμπόριο να το πείτε ξεκάθαρα […] και να μην βρίσκετε προφάσεις” ανέφερε ο υφυπουργός.
Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον μονιμοποίησε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά τετραπλασίασε και τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς είπε «στον πυρήνα της πολιτικής μας έχουμε τη μείωση των φόρων. Και αυτό το κάνουμε πράξη. Ήρθαμε και αναστείλαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021. Ποιοι είναι ωφελούμενοι; Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, εισοδηματίες. Και θα κάνετε υπομονή για το μέλλον. Γιατί η πολιτική μας είναι η μείωση των φόρων”. Αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2013 και μετά, ο υφυπουργός κάλεσε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει “υπομονή μέχρι αύριο”, καθώς στην ολομέλεια το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τροπολογία.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι και για να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Παρατήρησε ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου δεν καταγράφεται στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021, καθώς εκεί υπολογίζονται έσοδα 15.000.000 ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου, όσα δηλαδή περιλαμβάνονταν και στους Προϋπολογισμούς του 2018 και 2019. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε τροπολογίες για την πιλοτική έως το τέλος του 2021 μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τη διαμονή, καθώς και για την παράταση της υποχρέωσης του Δημοσίου να δημοσιεύει τις κρατικές ανακοινώσεις, διακηρύξεις, προκηρύξεις στον περιφερειακό και τον τοπικό Τύπο, η οποία που λήγει στο τέλος του έτους. Επ’ αυτού, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σχετική τροπολογία θα καταθέσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας, αύριο.
H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, στην ομιλία της υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία που υπάρχει στο υγραέριο – ανέφερε όμως ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει εξομοίωση στους φορολογικούς συντελεστές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως θα πρέπει να προτάσσεται η απαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων από τη βροχή της φορολόγησης, ιδίως, σε τέτοια εμπορεύματα, πρώτης και άμεσης ανάγκης. Οι έλεγχοι στα καύσιμα θα πρέπει να γίνονταν στην πηγή. Να μην εξαντλούνται στα πρατήρια και μόνο, στο να τιμωρούνται οι διάφοροι αχυράνθρωποι που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα, αλλά μέσα στις αποθήκες, στις μεγάλες εταιρείες καυσίμων και στα διυλιστήρια.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, εκτίμησε πως το κράτος δεν μπόρεσε να περιορίσει το λαθρεμπόριο γιατί δεν είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, αλλά προχωρούσε με ημίμετρα, αναβολές και παρατάσεις όπως με το σύστημα εισροών εκροών. Το σύστημα αυτό είπε έχει «σπάσει» από τους επιτήδειους, ενώ δεν είναι καθετοποιημένο ακόμα και λειτουργεί τοπικά. Όσα μητρώα και εάν προβλέψουμε, αν δεν λάβουν υπόψη την τελευταία τεχνολογία, δεν θα είναι αποτελεσματικά, υποστήριξε. Επίσης, ο κ. Χήτας τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν έχει ορίζοντα έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων που αυτό προβλέπει, “με αποτέλεσμα ό,τι συζητάμε να μην έχει αντίκρισμα” και επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τον οίνο απ’ τη λαθρεμπορία.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, παρατήρησε πως “οι ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα βλαβερά για το περιβάλλον ή την υγεία προϊόντα, και έχουν το χαρακτήρα της αποτροπής της αγοράς τους αλλά και της αντιστάθμισης – γι’ αυτό τα έσοδα αυτής της φορολόγησης θα πρέπει να κατευθύνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία 11 χρόνια, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, κατευθύνονται στους δανειστές”. Ο κ. Λογιάδης ζήτησε να επιστρέψει το φορολογικό λογισμικό στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, και να να υπάρξει ένα αδιάβλητο ηλεκτρονικό σύστημα εισροών εκροών στα καύσιμα με ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς “έχουμε 2020 και οι εταιρείες και τα διυλιστήρια έχουν βάλει το σύστημα εισροών εκροών, αλλά δεν έχει ακόμα διασυνδεθεί”.