Βουλή: Εξέταση του πρoϋπολογισμού

Βουλή: Εξέταση του πρoϋπολογισμού

Στην αύξηση κατά 45% των πιστώσεων για τις άγονες γραμμές αναφέρθηκε στην ομιλία της, στο πλαίσιο της εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού 2020, η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Μίκα Ιατρίδου. Οι άγονες γραμμές χρηματοδοτούνται πλέον ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη με διασφαλισμένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είπε η κα Ιατρίδη σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο προωθείται ουσιαστική ανάπτυξη, αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά μας και αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα ανάπτυξης, που αφορούν στη νησιωτική χώρα.

Ο προϋπολογισμός μπορεί να αφήνει πλεόνασμα, «όμως αυτό είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής σας πολιτικής, να τα παίρνετε από τους πολλούς, τα λαϊκά στρώματα και να τα δίνετε στους λίγους, δηλαδή το κεφάλαιο» είπε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Ως παράδειγμα, η κα Μανωλάκου έφερε το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις, λέγοντας ότι εμφανίζεται μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019.

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Κ. Κατσαφάδος, αφού χαρακτήρισε τα υπερπλεονάσματα ως «φετίχ» της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει, όχι μόνο απλά στον εξορθολογισμό και στη δημιουργία ενός σημαντικού δημοσιονομικού χώρου για να μπορέσει να μειώσει φόρους, να ομαλοποιήσει την οικονομική πορεία της χώρας και να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και την ανάπτυξη, αλλά και να καταστήσει στον κάθε Έλληνα πολίτη ότι ακόμα και το τελευταίο ευρώ, πηγαίνει σε κάποιον καλό σκοπό: «Ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για πέταμα, ότι όλα τα χρήματα τα υπολογίζουμε και σεβόμαστε τον προϋπολογισμό και τα χρήματα του κάθε Έλληνα πολίτη».

Κατά τον ειδικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός, διαψεύδει τις ελπίδες για ανακούφιση της μεσαίας τάξης, καθώς τα όποια φορολογικά οφέλη εξανεμίζονται από την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από τις αυξήσεις στη Δ.Ε.Η. και από τις ακυρώσεις των θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «δίνει πλουσιοπάροχες παροχές και φοροελαφρύνσεις στους ισχυρούς και στους πλούσιους».

Την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα του προανήγγειλε και ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης, ο οποίος αμφισβήτησε την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης είπε ότι η αύξηση 14 εκατ. ευρώ είναι «για να αντισταθμίσετε επικοινωνιακά και πολιτικά τη μείωση 126 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες». Ζήτησε επίσης να μάθει ποιο είναι το επιπλέον ποσό που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης.

Ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για επιχείρηση αντιμετώπισης ενός βαριά αρρώστου με ασπιρίνες. Ο προϋπολογισμός, είπε ο κ. Χήτας, δεν απαντά στα θέλω του ελληνικού λαού που είναι η ίδρυση ενός σύγχρονου ελεγκτικού, εισπρακτικού μηχανισμού, η επιτάχυνση επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, η επίλυση σκανδάλων, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, η εύρεση των κακοπληρωτών, ο έλεγχος πόθεν έσχες σε πολιτικούς από το 1974, ένας φιλεπενδυτικός νόμος και η τήρηση των νόμων.

Από το Μέρα25, ο Γ. Λογιάδης είπε ότι η κυβέρνηση ζητωκραυγάζει για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά «τα μεγέθη είναι πολύ μικρά για τα χρήματα που άντλησε από τις αγορές» ενώ η πολιτική της ΕΚΤ είναι να ρίχνει συνέχεια πακτωλό χρημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου δεν γίνονται επενδύσεις. Με φοβίζει, είπε ο κ. Λογιάδης αυτό το τεράστιο πρόβλημα, από τη μια μεριά να έχουμε 17 τρις δολάρια σε λιμνάζουσα υπέρ-ρευστότητα, κι από την άλλη μεριά να έχουμε τους χρηματιστηριακούς δείκτες να αυξάνονται χωρίς επενδύσεις: Αυτό είναι μια τεράστια «φούσκα» στην οικονομία και δεν ξέρω πού θα καταλήξει είπε ο ειδικός εισηγητής του ΜέΡΑ25.

Με τον προϋπολογισμό του 2020, δεν έρχεται ούτε ένας νέος φόρος τόνισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Β. Σπανάκης. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα που κληρονομήσαμε, από ένα δεύτερο φορολογικό μηχανισμό, σε πραγματικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα φέρει οφέλη και μόνο οφέλη στους δικαιούχους.

Παρέμβαση Κουτεντάκη

Σε παρέμβασή του, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φρ. Κουτεντάκης είπε ότι η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού οριστικοποιεί τις προβλέψεις του Προσχεδίου ενώ οι μακροοικονομικές προβλέψεις, είναι πλήρως ταυτόσημες με αυτές που είδαμε στο Προσχέδιο. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις, υπάρχουν κάποιες οριακές αλλαγές συνέχισε ο κ. Κουτεντάκης.

Η γνώμη μας σαν Γραφείο Προϋπολογισμού είναι η ίδια που εκφράσαμε για το Προσχέδιο, ότι επιτυγχάνει επί της αρχής το δημοσιονομικό στόχο. Έχει, ωστόσο, συνέχισε, τρεις σημαντικές αβεβαιότητες, που θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά στη διάρκεια του έτους. Η μία έχει να κάνει με την δυνατότητα των φορέων της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες στο προβλεπόμενο ύψος (γύρω στα 800 εκατομμύρια). Η δεύτερη αβεβαιότητα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της αυστηροποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το αν τελικά τα καταφέρει να αποδώσει τα επιπλέον έσοδα στο ποσό που προβλέπεται. Η τρίτη αβεβαιότητα έχει να κάνει με το ρυθμό μεγέθυνσης. Αν θα είναι, δηλαδή, στο 2,8% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός ή θα είναι κάπου χαμηλότερα, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί.

Τέλος, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού είναι η πρώτη που περιλαμβάνει τον πίνακα 3.2, ο οποίος έχει μία ταξινόμηση των εσόδων και των δαπανών του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία είναι η πιο διαφανής και ξεκάθαρη, όσον αφορά την όποια συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπήρχε στο Προσχέδιο, τον είδαμε και στην Εισηγητική Έκθεση και αυτό οφείλω να το αποδώσω στον κύριο Υπουργό που τον συμπεριέλαβε. «Αυτό δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Αφενός νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι θέμα αρχής η διαφάνεια στους λογαριασμούς του δημοσίου, να γνωρίζει ο κάθε πολίτης από πού εισπράττονται και που ξοδεύονται τα δημόσια χρήματα και αφετέρου νομίζω ότι η καλή αποτύπωση των αριθμών διευκολύνει και εσάς την όποια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό» υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Παπαχριστόπουλος ευχήθηκε να «βγει» ο προϋπολογισμός και η ανάπτυξη του 2,8% ωστόσο, πρόσθεσε, «θα σας ακολουθεί πάντα το 1,2 δισεκ. ευρώ που ήταν κατασχεμένα για ανθρώπους όπως ο κ. Φρουζής [..] Είναι κρίμα όταν χαρίζετε στους ανθρώπους που πτώχευσαν τη χώρα τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τους έχετε σε καθεστώς ασυλίας και το αφήνετε το αυτεπάγγελτα κατ’ έγκληση».

Ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Αρβανιτίδης είπε ότι κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα: «Ο προϋπολογισμός του 2020, επεκτείνει τα δυσβάστακτα έμμεσα φορολογικά βάρη που του επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κυρίως στους μικρομεσαίους τα τελευταία 5 χρόνια. [..] Οφείλετε να αναθεωρήσετε την οικονομική σας πολιτική, να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου, για παραγωγή πλούτου, γιατί χωρίς αυτό δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε» είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

Μετά το κλείσιμο των τοποθετήσεων των ειδικών εισηγητών, η βουλευτής Δωδεκανήσου και ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Μίκα Ιατρίδου αναφέρθηκε στην κακοκαιρία που έπληξε την περιφέρεια της, και στην «ανάγκη επιπλέον στήριξης των περιοχών αυτών με την αναστολή πληρωμής του Φ.Π.Α, του φόρου εισοδήματος, των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, και τη δέσμευση συγκεκριμένων πιστώσεων για την επανακατασκευή της γέφυρας, η οποία έχει πέσει, καθώς για αντιπλημμυρικά έργα».

©Πηγή: amna.gr

Loading