Βροχή καταγγελιών για το δώρο Χριστουγέννων: Τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Βροχή καταγγελιών για το δώρο Χριστουγέννων: Τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Δωρεάν και έγκαιρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για εργαζομένους στον τομέα της εστίασης υπό παρακολούθηση. Άρχισαν ήδη οι ανησυχίες σχετικά με τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, καθώς οι καταγγελίες προς τα σωματεία πλήθυναν. Πέρυσι, είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 710 καταγγελίες, που αφορούσαν πάνω από 3.100 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έλαβαν το δώρο εγκαίρως. Με την παρέμβαση των επιθεωρητών, μόλις 270 επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν αρχικά, ενώ λιγότεροι από 1.500 εργαζόμενοι έλαβαν το δώρο, έστω και καθυστερημένα.

Φέτος, παρά την ανακοίνωση της Επιθεώρησης Εργασίας για ενίσχυση των ελέγχων κατά τη διάρκεια των εορτών, τα παρατράγουδα συνεχίζουν να υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προθεσμία για την καταβολή του δώρου είναι αύριο, με τη μη καταβολή του να συνιστά αυτόφωρο αδίκημα και να διώκεται ποινικά. Τα σωματεία εργαζομένων καλούν τα μέλη τους να επικοινωνούν άμεσα μαζί τους εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα σχετικά με την καταβολή του δώρου.

Αναφερόμενος σε φαινόμενα εκβιασμού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, δηλώνει ότι οι εργοδότες βαφτίζουν το μισθό Δεκεμβρίου ως δώρο Χριστουγέννων και μετά κάνουν καθυστερημένες πληρωμές. Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει ότι το 25% των επιχειρήσεων πληρώνει κανονικά το δώρο, καλώντας τους εργαζομένους να αναφέρουν τις περιπτώσεις μη καταβολής.

Μέχρι το μεσημέρι της ημέρας που δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση, είχαν καταγραφεί πάνω από 60 καταγγελίες, κυρίως από τον τομέα της εστίασης. Η Ομοσπονδία αποδέχεται και ανώνυμες καταγγελίες και προγραμματίζει να παραδώσει τις καταγγελίες αυτές στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Ο κ. Χότζογλου επισημαίνει ότι, αν και η μη καταβολή του δώρου διώκεται ποινικά, συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη πρακτική.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία για τη φορολόγηση των επιδομάτων ανεργίας και των φιλοδωρημάτων, η οποία τους επηρεάζει οικονομικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ΠΟΕΕΤ ζητάει από την κυβέρνηση να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας στους πέντε μήνες, όπως ίσχυε πριν τις περικοπές του 2013.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play