(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ξεπαγώνουν οι τριετίες την 1η Ιανουαρίου – Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 πρόκειται να ξεπαγώσουν οι τριετίες και οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Για τις τριετίες μίλησε στο Open ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι θα ισχύει από το 2024 και έπειτα.

propoli

«Το ξεπάγωμα τριετιών αφορά εκείνους που αμείβονται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός είναι 780 ευρώ, με μία τριετία είναι 858 ευρώ, με δύο τριετίες είναι 936 ευρώ και τρεις τριετίες είναι 1.014 ευρώ μικτά. Όλα αυτά τα ποσά είναι μικτά. Όποιος παίρνει πάνω από αυτά δεν τον αφορά αυτή η κουβέντα», επεσήμανε ο κ. Τσουκαλάς. Και συνέχισε: «Όποιος όμως αμείβεται με ποσό αναφοράς τον κατώτατο μισθό, ξέρει ότι οι τριετίες του ήταν παγωμένες από τον Φεβρουάριο του 2012. Αν ένας εργαζόμενος είχε τον Φεβρουάριο του 2012 προϋπηρεσία πέντε χρόνια και εννέα μήνες, δηλαδή δεν είχε κλείσει τη δεύτερη τριετία για ένα τρίμηνο, το σύστημα καταμέτρησης ξεπαγώνει από τον Ιανουάριο του 2024. Τον Μάρτιο του 2024 πιάνει τη δεύτερη τριετία και ο μισθός του από 858 ευρώ θα αυξηθεί στα 956 ευρώ μικτά».

Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «δεν περιμένουμε αυξήσεις τη 1η Ιανουαρίου. Απλά από αυτή την ημερομηνία ξεπαγώνει το να τρέχει η προϋπηρεσία και να μετράνε οι τριετίες. Οι 300.000 περίπου εργαζόμενοι από τους 600.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, επειδή μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 2012 και μετά, δεν έχουν καμία τριετία, άρα τον Ιανουάριο του 2027 θα δουν αύξηση στο μισθό τους λόγω τριετίας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η συμπληρωμένη τριετία δεν χρειάζεται να είναι στον ίδιο εργοδότη. Αν ένας εργαζόμενος βρίσκει δουλειά τώρα, πρέπει να προσκομίζει τις συμπληρωμένες τριετίες του στο νέο εργοδότη του και με ένα e-mail για να μπορεί να αποδείξει ότι ενημέρωσε τον εργοδότη του για τα ένσημα που έχει. Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς τα ένσημά του από το 2002 και μετά και με τις καρτέλες για τα ένσημα πριν το 2002».

Δείτε επίσης: Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή σήμερα και έχει μια κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα

Loading