Οι εξελίξεις στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα εντείνονται, με τη Chevron και την ExxonMobil να είναι στο επίκεντρο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καίριο σταυροδρόμι όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ακολουθώντας τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες Chevron και ExxonMobil. Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισαν τη σημασία της προόδου στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και την Κρήτη.
Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του θαλάσσιου block νότια της Πελοποννήσου φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι Σκυλακάκης και Σδούκου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους Clay Neff της Chevron και John Ardill της ExxonMobil, όπου συζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα επιταχύνουν τις έρευνες. Η Ελλάδα ετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για το θαλάσσιο block, με την Chevron να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Όσον αφορά την ExxonMobil, οι Σκυλακάκης και Σδούκου συζήτησαν την επόμενη φάση των ερευνών στην Κρήτη, περιλαμβάνοντας τα οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά. Η εταιρεία είναι σε διαδικασία λήψης επενδυτικής απόφασης για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανοί εκφράζουν συγκρατημένες προθέσεις σχετικά με τις έρευνές τους.
Αναμένονται εξελίξεις στα μέσα του 2025, καθώς θα έχει αποφασιστεί αν η ExxonMobil θα προχωρήσει με την γεώτρηση στην Κρήτη και θα έχει ολοκληρωθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση νότια της Πελοποννήσου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr