Εξετάζουμε την κατάσταση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα, με εφιαλτικά στοιχεία για θανάτους και ατυχήματα. Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που υπονομεύεται δραματικά στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις ανατριχιαστικές στατιστικές των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων αλλά και από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων προς τους μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη Ρόδο, όπου ένας 65χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από ατύχημα σε πλυντήριο. Δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη επιθεώρηση από τους αρμόδιους ελεγκτές, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης.
Σημαντικό είναι ότι η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα δεν διαθέτουν Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται συνεχώς για την απουσία ελέγχων, όμως οι αρχές απαντούν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τη μεταφορά των ελεγκτών στα νησιά.
Στη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας, τονίζεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιακή μετάβαση στους εργασιακούς χώρους. Παρά την ψηφιακή εξέλιξη, η πρόληψη κινδύνων υγείας και ασφάλειας δεν είναι προτεραιότητα στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων ενσωματώνει ψηφιακές τεχνολογίες, ωστόσο, οι επιπτώσεις τους στην υγεία των εργαζομένων ελέγχονται σε λιγότερο από το 25% των χώρων εργασίας στην ΕΕ. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορεί να διευκολύνουν τη δουλειά, ωστόσο επισημαίνονται πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με την εντατικοποίηση και την ψηφιακή παρακολούθηση.
Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θίγονται είναι η αύξηση των θανάτων από εργατικά ατυχήματα, ειδικά στους ηλικιωμένους εργαζομένους. Η έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για τους εργαζόμενους άνω των 60 ετών, που συχνά θύματα ατυχημάτων, τονίζοντας την ανάγκη για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Η απουσία αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τους εργαζομένους εντείνει την κρίση, με την Κομισιόν να ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr