Υγειονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ: Ένας στους δέκα αποφεύγει τον γιατρό λόγω κόστους

Υγειονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ: Ένας στους δέκα αποφεύγει τον γιατρό λόγω κόστους

Η έρευνα αποκαλύπτει τις σοβαρές ανισότητες στην πρόσβαση υγειονομικής φροντίδας στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, η υγειονομική περίθαλψη μετατρέπεται σε προνόμιο που εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη. Σύμφωνα με έρευνα του Commonwealth Fund, πάνω από το 30% των πολιτών ηλικίας 19-64 ετών είναι είτε υπο-ασφαλισμένοι είτε εντελώς ανασφάλιστοι, ενώ το 12% αντιμετώπισε κενά στην ιατροφαρμακευτική ασφάλιση τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί από αυτούς αποφεύγουν τις ιατρικές επισκέψεις λόγω του κόστους, με αποτέλεσμα το 65% των υπο-ασφαλισμένων ενηλίκων να μην πηγαίνει στον γιατρό ή να αποφεύγει εξετάσεις.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι σοβαρές, καθώς ακόμα και οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν την απειλή σοβαρών χρεών από έκτακτες νοσηλείες. Πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί επιβαρύνονται με ιατρικά χρέη, και οι δύο στους τρεις ασφαλισμένους αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν την συμμετοχή τους στα ιατρικά έξοδα.

Η δυσαρέσκεια απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά εφαρμόζουν πρακτικές που αποτρέπουν την αποζημίωση (delay – deny – defend), δημιουργεί ένα κοινωνικό κλίμα που οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις, όπως οι τελευταίες επιθέσεις που σχετίζονται με ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έκθεση του ΟΟΣΑ, το 33% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα προέρχονται από άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ελλιπής δημόσια χρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε μη ικανοποιούμενες ανάγκες περίθαλψης, με το 9% του πληθυσμού να αναφέρει έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα, σε σύγκριση με μόλις 2,2% στην ΕΕ.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υγεία δεν θα είναι απλώς προνόμιο για όσους μπορούν να πληρώσουν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play