Η υγειονομική ανισότητα στις ΗΠΑ και η Ελλάδα καταδεικνύουν την επιρροή των ιδιωτικών δαπανών υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η υγειονομική περίθαλψη έχει μετατραπεί σε προνόμιο για όσους μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις σχετικές δαπάνες. Πάνω από το 30% των πολιτών ηλικίας 19-64 ετών είναι υπο-ασφαλισμένοι ή πλήρως ανασφάλιστοι, σύμφωνα με έρευνα του Commonwealth Fund, και το 12% έχει αντιμετωπίσει κενά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Σχεδόν οι τρεις στους πέντε υπο-ασφαλισμένους ενήλικες αποφεύγουν να επισκεφτούν γιατρό ή να πραγματοποιήσουν εξετάσεις λόγω του κόστους.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρώνουν ιατρικά χρέη, με τους δύο στους τρεις ασφαλισμένους να αναφέρουν δυσκολίες στην κάλυψη της συμμετοχής τους σε ιατρικά έξοδα. Το κλίμα της δημόσιας αγανάκτησης κατά των ασφαλιστικών εταιρειών ενισχύει τη γενικότερη αίσθηση της κοινωνικής ανισότητας, με τον πρόσφατο θόρυβο γύρω από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του CEO της United Healthcare, να δείχνει τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με το 33% αυτών να αφορά άμεσες ιδιωτικές πληρωμές. Το 38% των συνολικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Οι αναφορές μη ικανοποιούμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας αγγίζουν το 11,6%, με το 9,4% να επικαλείται το υπερβολικά υψηλό κόστος ως κύριο λόγο.
Αυτές οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει περιορισμένη, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού. Οι συγκρίσεις με άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποδεικνύουν τις σοβαρές ανισότητες και τις ανάγκες μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr