Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξη που έδωσε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Για το λόγο αυτό οι κίνδυνοι που προέρχονται από το εξωτερικό και επηρεάζουν τη χώρα είναι μεγάλης σημασίας. Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ήταν ένας ακόμα κίνδυνος».
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους οι «αδύναμες» χώρες του Νότου με υψηλό Δημόσιο Χρέος, όπως η Ελλάδα, αφού δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως:«Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή δράση και ευελιξία χωρίς την επιβολή όρων (conditionality), παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι χώρες».
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα προέβλεψε ότι το success story της αγοράς ομολόγων του 2019 θα συνεχιστεί, εκτιμώντας πως: «η αποφασιστική και πειθαρχημένη κυβέρνηση που ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει αισιοδοξία. Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην οικονομική πολιτική μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
Για τις τράπεζες: «Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες είναι κυρίως πιστωτικοί κίνδυνοι, που θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης. Οι τράπεζες θα πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικές για να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους».
Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιοποιήσουν πλήρως τη μεγάλη ευελιξία και τη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ, τότε μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν στη διαφύλαξη του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.
Για τα κοινά ομόλογα: «Για το λόγο αυτό ο συντονισμός, η σύμπραξη και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι ο μόνιμος τρόπος δράσης στην Ευρωζώνη. Κοιτώντας την προηγούμενη κρίση του 2010 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολιτικά λάθη της εσωτερικής πολιτικής μαζί με λάθη των δανειστών έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μια κοινή πράξη για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού που είναι ο κορονοϊός. Και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί όλη η ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμών – της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
Για την ΕΚΤ: «Οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ από την αρχή της πανδημίας έχουν βοηθήσει πολύ στην αποτροπή του κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς απαιτούνται προσπάθειες και από την πλευρά των κυβερνήσεων».