ΥΠΕΘΟ: Αλλαγές με τον νέο νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

ΥΠΕΘΟ: Αλλαγές με τον νέο νόμο για τις «μικρές ΔΕΗ» και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μια νέα εποχή ξεκινά στο Υπερταμείο και σε 8 θυγατρικές του προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών, με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Ο νόμος αυτός προβλέπει τον ριζικό μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας τους και τη μετατροπή τους σε «μικρές ΔΕΗ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νόμος στοχεύει στο να γίνει σύμμαχος στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αντιμετωπίζοντας την ταλαιπωρία που βιώνουν κατά τη χρήση των υπηρεσιών των οργανισμών αυτών: Από τα αλλεπάλληλα ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και οδηγών έως τα ΕΛΤΑ, που συχνά δεν ανταποκρίνονται στους χρόνους παράδοσης των αποστολών τους.

Οι παθογένειες αυτές, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΘΟ, είναι πολλές και έχουν πάντα ως τελικό αποδέκτη τον πολίτη που σύρνει τον καθημερινό αγώνα του, είτε καθυστερεί στην εργασία του περιμένοντας το λεωφορείο είτε αναγκάζεται να πληρώσει ταξί για μία υποχρέωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος αποσκοπεί στην κατάργηση δυσκαμψιών στις προσλήψεις και τις προμήθειες, ενοποιώντας τους οργανισμούς με τα σύγχρονα μέσα που απαιτεί η εποχή μας, ώστε να εξυπηρετούν και όχι να επιβαρύνουν τους πολίτες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα πρόσληψης ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν «μικρές ΔΕΗ».

Επιπλέον, ο νέος νόμος προβλέπει την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο, ολοκληρώνοντας ένα πολυετές και επίπονο κεφάλαιο με τους δανειστές. Παράλληλα, περιλαμβάνονται δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η αναβάθμιση λιμανιών και η ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει μόνιμη επιρροή στην ελληνική οικονομία μέσω επενδύσεων κρίσιμων τομέων.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η προσήλωση στο «άγιο» Δημόσιο μπορεί να ωφέλησε κάποιους, αλλά σίγουρα όχι τους πολλούς ανυπεράσπιστους πολίτες! Η παρέμβασή μας για τον εκσυγχρονισμό του Υπερταμείου και των θυγατρικών του έχει έντονο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα και απαντά στις ανάγκες εκατομμυρίων πολιτών που καθημερινά ταλαιπωρούνται από τις προβληματικές δημόσιες συγκοινωνίες και υπηρεσίες. Δεν θέλουμε πολίτες να υποφέρουν! Προχωράμε στην μετατροπή των θυγατρικών του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ», με ευελιξία στις προσλήψεις και τις προμήθειες, και με τους συνδικαλιστές μακριά από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αυτή η μεταρρύθμιση σηματοδοτεί μία νέα αρχή, με συνταγές που έχουν αποδώσει αλλού, και με την ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, δημιουργούμε κίνητρα για ανάπτυξη σε τομείς που η ελληνική οικονομία χρειάζεται».

Οι αλλαγές που εισάγει ο νέος νόμος στηρίζονται σε 4 βασικές παρεμβάσεις:

Παρέμβαση 1η: Δημιουργούνται 8 νέες «μικρές ΔΕΗ» προς όφελος των πολιτών.

Οι 8 οργανισμοί που θα μετασχηματιστούν περιλαμβάνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (μαζί με την θυγατρική τους ΕΛΤΑ Courier), ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και Όμιλο ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών τους.

Οι οργανισμοί αυτοί σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα προσδοκώμενα επίπεδα εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια ανταλλακτικών στις δημόσιες συγκοινωνίες επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, με οχήματα να παραμένουν ακινητοποιημένα και δρομολόγια να γίνονται πιο σπάνια. Επιπλέον, οι διαδικασίες προσλήψεων είναι χρονοβόρες, προκαλώντας έλλειψη οδηγών και τεχνικών απαραίτητων για τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στα ΕΛΤΑ, συντελώντας στις μεγάλες αναμονές σε αρκετές υπηρεσίες τους.

Σκοπός είναι μια νέα αρχή για αυτές τις εταιρείες, εμπνεόμενοι από την περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία το 2019 βρέθηκε σε κρίση και σήμερα κατέχει το 50% του μεριδίου αγοράς στην ενεργειακή αγορά.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει 4 σημαντικές αλλαγές:

-Πρώτον, διευκολύνεται η προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα μέσω απλών διαδικασιών, με διάρκεια θητείας 4 ετών και δυνατότητα ανανέωσης.

-Δεύτερον, οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται περισσότερο ευέλικτες με περιορισμένο ρόλο του ΑΣΕΠ που αφορά στο χρονικό περιθώριο ελέγχου.

-Τρίτον, το προμηθευτικό σύστημα γίνεται πιο αποτελεσματικό, ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ σε συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο.

-Τέταρτον, οι συνδικαλιστές δεν συμμετέχουν πλέον στα πειθαρχικά συμβούλια, διατηρώντας συμμετοχή μόνο στα διοικητικά σχήματα.

Παρέμβαση 2η: Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Υπερταμείου με την απορρόφηση ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

Το Υπερταμείο θα ενισχυθεί ουσιαστικά με την απορρόφηση των δύο οργανισμών, καθώς οι αποστολές τους έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την αλλαγή στην ελληνική οικονομία, καθώς και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Παρέμβαση 3η: Επανεπένδυση εσόδων ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση λιμανιών.

Υπό τον νέο νόμο, το 50% των εσόδων από εξωτερικές συμβάσεις λιμανιών θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αξιοποιείται για ανάπτυξη σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα κάθε Οργανισμού Λιμένα, που τονίζουν τη σημασία των λιμανιών για τον τουρισμό και την καθημερινότητα.

Παρέμβαση 4η: Δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Το νέο Ταμείο αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο που θα διευκολύνει συνεργασίες με άλλες επενδυτικές οντότητες, ενισχύοντας κλάδους που δεν επενδύονται επαρκώς. Με 300 εκατ. ευρώ από το Υπερταμείο, θα εστιάσει σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία και οι τεχνολογίες blockchain.

Όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΘΟ, οι παραπάνω παρεμβάσεις αντικατοπτρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κινητοποιήσει δημόσιους οργανισμούς για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading