Οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησαν περισσότερους από 10.000 ελέγχους νοσηρών παρατηρήσεων από πολίτες που σχετίζονται με παραλίες και αιγιαλό σε ολόκληρη τη χώρα κατά τον Ιούλιο. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι καταγγελιών εκτελέστηκαν παντού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ελέγχθηκαν πάνω από 1.100 επιχειρήσεις, ενώ οι εκτεταμένοι έλεγχοι της τελευταίας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους τοπικούς δήμους σε περισσότερες από 290 επιχειρήσεις. Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή MyCoast, καθώς και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών στις τοπικές Κτηματικές Υπηρεσίες.
Η γενική εικόνα που αποτυπώνεται από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι αισθητά καλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες συμμορφώθηκε με τους νέους κανονισμούς και το νέο νομικό πλαίσιο.
Ωστόσο, προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις από τους ελέγχους των καταγγελιών, οι οποίες κυμαίνονται από την απουσία αναρτημένων πινακίδων έως υπερβάσεις του καταληφθέντος χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα και άλλες κατασκευές, καθώς και περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης χωρίς σύμβαση παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν όλα τα απαιτούμενα διοικητικά πρόστιμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί φτάνουν συνολικά τα 1.150.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία επιβολής υπολοίπων προστίμων και διοικητικών μέτρων συνεχίζεται στους ελέγχους που διενεργήθηκαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 7 περιοχές της χώρας που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών και δεν χρειάστηκαν ελέγχους κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
– Χαλκιδική: 1.873 καταγγελίες εξετάστηκαν, εκ των οποίων οι 234 την τελευταία εβδομάδα. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις, με 8 παραλίες και 53 επιχειρήσεις να ελέγχονται μόνο την τελευταία εβδομάδα. Για πρώτη φορά, όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής ελέγχθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας, με την υποστήριξη της Αστυνομίας, πολλές από αυτές μάλιστα περισσότερες από μία φορά. Εξακολουθούν να υπάρχουν νέες καταγγελίες που υποβλήθηκαν μετά από τις αυτοψίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ανώνυμες.
– Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.157 την τελευταία εβδομάδα. Σε 20 παραλίες και 58 επιχειρήσεις της περιοχής, διαπιστώθηκαν 12 παραβάσεις, και επιβλήθηκε ίσος αριθμός διοικητικών μέτρων.
– Πρέβεζα: 873 καταγγελίες εξετάστηκαν. Οι ελεγκτές προχωρήσαν σε ελέγχους σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις.
– Δωδεκάνησα: 754 καταγγελίες εξετάστηκαν, εκ των οποίων οι 591 την τελευταία εβδομάδα. Στις περιοχές Καλλιθέας και Φαληρακίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις drones για την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε 14 παραλίες και 25 επιχειρήσεις προήλθαν 7 παραβάσεις.
– Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες παρουσίασαν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών, με περίπου 450 καταγγελίες ήδη ελεγχθείσες. Στην Πάρο, σχεδόν όλες οι καταγγελίες ελέγχθηκαν με αυτοψίες σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου, εντοπίζοντας μόνο μία παράβαση, η οποία σχετίζεται με αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού χωρίς σύμβαση. Η Κτηματική Υπηρεσία διενήργησε τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για την αποκατάσταση της κατάστασης. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε παράβαση ύψους περίπου 190.000 ευρώ στην παραλία Αγία Άννα Καλαφάτη στη Μύκονο.
– Κέρκυρα: 352 καταγγελίες εξετάστηκαν, με 27 από αυτές την τελευταία εβδομάδα. Από τους ελέγχους σε 4 παραλίες και 6 επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν 5 διοικητικά μέτρα.
– Χανιά: Εξετάστηκαν 199 καταγγελίες έως τώρα. Από τους ελέγχους σε 7 παραλίες και 19 επιχειρήσεις, αναδείχθηκαν 8 παραβάσεις, με τις διαδικασίες των διοικητικών μέτρων να είναι σε εξέλιξη.
Φέτος, ο αριθμός των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τους αρχικούς στόχους που είχαν οριστεί από τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Η πρόοδος αυτή αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, το οποίο επιτρέπει στους επιχειρηματίες που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι φέτος θα υπήρχαν μέχρι 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, ωστόσο ο αριθμός των παραχωρήσεων ξεπέρασε τις 1.800 (περίπου 1.650 επιτυχείς και 150 άγονες), με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας σε σχέση με τους προηγούμενους χρόνους, πάντα στο πλαίσιο νομιμότητας του νέου θεσμικού πλαισίου.
Όσες ηλεκτρονικές δημοπρασίες κρίθηκαν άγονες (περίπου 150) σχετίζονται με παραχωρήσεις για τις οποίες είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον, είτε ο επιτυχών της δημοπρασίας υπαναχώρησε πριν την υπογραφή της σύμβασης. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται διαχρονικά, χωρίς όμως να επιδράσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, καθώς στις ίδιες παραλίες υπάρχουν μερικές υπάρχουσες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, στην παραλία Καλό Λιβάδι στη Μύκονο κατά την ηλεκτρονική δημοπρασία υπήρξαν 2 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες, ενώ υπάρχουν άλλες 5 υπάρχουσες παραχωρήσεις στην ίδια παραλία. Ειδικότερα, στην παραλία Αλμυρίδα Χανίων, κηρύχθηκε άγονη μία θέση, ωστόσο εντοπίζονται 9 υφιστάμενες παραχωρήσεις, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 40% της παραλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παραλία Φυρίπλακα Χανίων, κηρύχθηκε άγονη μία θέση, αλλά υφίσταται ήδη μία παραχώρηση που καλύπτει το 30% του επιτρεπόμενου αιγιαλού προς χρήση.
Τέλος, όσον αφορά τις απευθείας συμβάσεις των γειτονικών επιχειρήσεων, ο φετινός αριθμός ξεπέρασε τα 2.300 μισθωτήρια, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν το νέο θεσμικό πλαίσιο και την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επιβάλει τάξη σε ένα ακατάστατο περιβάλλον, προσφεύγοντας στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες για τη σύναψη συμβάσεων, κατά περίπτωση και για τμήματα αιγιαλού που καθόλου δεν είχαν ζητήσει τη παραχώρηση τους έως τώρα. Ορισμένες επιχειρήσεις επίσης αιτήθηκαν τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν νόμιμα περισσότερα τ.μ. αιγιαλού.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς τις προσεχείς ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών και σε εκείνες με την καθολική παρουσία πληθώρας επώνυμων καταγγελιών.