Αναλυτικές πληροφορίες για τις υποχρεώσεις ασφάλισης επιχειρήσεων στην Ελλάδα μετά τις φυσικές καταστροφές. Μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Daniel, η κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνει το όριο του τζίρου από όπου αρχίζει η υποχρεωτικότητα για την ασφάλιση επιχειρήσεων από 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των 500.000 ευρώ, θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφάλιση αυτή θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, περίπου 160.000 θα υποχρεωθούν να ασφαλιστούν. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Το ποσοστό ασφαλισμένων επιχειρήσεων στη χώρα μας κυμαίνεται μόλις στο 18%, δηλαδή λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικές καλύψεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αναφορές για ζημιές από φυσικές καταστροφές είναι έντονες, με καταγραφή 8.839 ζημιών (επιχειρήσεις και κατοικίες) το 2023.