Ζητείται εμπιστοσύνη: Η αμφισβήτηση των θεσμών και του διπλανού μας

Ζητείται εμπιστοσύνη: Η αμφισβήτηση των θεσμών και του διπλανού μας

Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή, αμφισβητούνται οι θεσμοί και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη χώρα μας είναι ανησυχητική, με τα δεδομένα να αποτυπώνουν μια εικόνα κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από καχυποψία και δυσπιστία. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως κοινωνία χαμηλής εμπιστοσύνης, τόσο σε διαπροσωπικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, οι Έλληνες είναι μεταξύ των πιο επιφυλακτικών πολιτών της Ευρώπης. Αν και οι διαφημίσεις της Πίτσος Εμπιστοσύνη ενδέχεται να υπενθυμίζουν μια διαφορετική πραγματικότητα, τα στατιστικά δείχνουν την ανάγκη για αλλαγή.

Η εμπιστοσύνη στους άλλους είναι ένας από τους δείκτες που μετρούν την ευημερία μιας κοινωνίας, καθώς σχετίζεται με την ικανοποίηση των ατόμων από τη ζωή και την εργασία τους. Το 2023, η Ελλάδα εμφάνισε μέσο όρο εμπιστοσύνης 4,7 στα 10, δείχνοντας ήπια καχυποψία, έναν από τους χαμηλότερους στην ΕΕ. Ειδικότερα, οι νεότεροι δείχνουν ελαφρώς περισσότερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, ωστόσο, η εικόνα παραμένει θολή.

Επιπλέον, οι αναφορές του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στους θεσμούς, με μόλις το 32% να εμπιστεύεται την κεντρική διοίκηση. Οι χαμηλοί δείκτες εμπιστοσύνης είναι ενδεικτικοί της ανάγκης για αναμόρφωση των θεσμών και της ενίσχυσης των διαπροσωπικών σχέσεων στην κοινωνία μας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play