Γιατί δεν στέκει το σενάριο συνωμοσίας για τις τράπεζες

Γιατί δεν στέκει το σενάριο συνωμοσίας για τις τράπεζες

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου παίζουν έντονα το σενάριο συνωμοσίας πίσω από τη “Μεγάλη Τετάρτη” των τραπεζών.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Όχι, σύμφωνα τουλάχιστον με ανθρώπους που συναλλάσσονται με τις αγορές σε καθημερινή βάση και οι οποίοι τονίζουν στο Politik πως το πρόβλημα βρίσκεται στα μη εξυπηρετούμενα –“κόκκινα”– δάνεια, τα οποία αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται στο 40% με 45% του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών όταν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητά τους τα επόμενα τρία χρόνια να πέσουν στο 20% με 25%.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “η κατάσταση είναι οριακή”.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως για να μειωθεί η ανησυχία των επενδυτών είναι μάλλον απαραίτητη η νέα ανακεφαλαιοποίηση, με την Alpha Bank να βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση και την Πειραιώς σε πιο μειονεκτική.

“Χειρότερα τα δύο τελευταία χρόνια”

Τα δύο τελευταία χρόνια οι τράπεζες πήγαν χειρότερα από τα προηγούμενα, τουλάχιστον όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Αν δεν αλλάξει –μάλιστα– κάτι άμεσα, οι τιμές των μετοχών θα πέσουν κι άλλο και πολύ.

Το ΔΝΤ δεν έχει άδικο όταν ζητά συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους πέντε με δέκα δισ. ευρώ, αν και διαφορετικό ποσό για κάθε τράπεζα.

Είναι, πάντως, πολλά τα hedge funds τα οποία πωλούν σήμερα τα χαρτοφυλάκιά τους σε χαμηλές τιμές προεξοφλώντας πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα τα επαναγοράσουν σε ακόμα χαμηλότερη τιμή.

Οι αγορές ζητούν τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, γι’ αυτό κι ενοχλούνται κι από τις τάσεις λαϊκισμού που βλέπουν στη ΝΔ ενόψει εκλογών, όπως για παράδειγμα στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, το οποίο θεωρούν διαρθρωτικό μέτρο με βάση το δημογραφικό.

Το υπερπλεόνασμα έτσι κι αλλιώς θα βγει από την υπερφορολόγηση.

Η μη τήρηση, εξάλλου, των συμφωνηθέντων δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για το κρατικό ομόλογο, αλλά εμμέσως και στις τράπεζες κι ακόμα πιο εμμέσως και στις επιχειρήσεις, αφού όλες τους σαν ντόμινο θα δανείζονταν φτηνότερα.

Η κατάσταση, επίσης, στην Ιταλία δεν βοηθά” υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Loading