ΕΕ: 40 δισ. το χρόνο “κοστίζει” η φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ

ΕΕ: 40 δισ. το χρόνο “κοστίζει” η φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ

Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φορολογική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, εις βάρος των κρατικών προϋπολογισμών, του κοινωνικού κράτους και των εντίμων και συνεπών φορολογουμένων, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Η συζήτηση αφορούσε την Έκθεση Εναρμόνισης και Απλούστευσης των Κανόνων στο σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και την καθιέρωση Οριστικού Συστήματος Φορολόγησης των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών, και στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Ο στόχος που φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικός, και αυτό φαίνεται από το μέγεθος της φορολογικής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ: περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο. Και προσδιορίζει και το μέγεθος της πρόκλησης. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε 25 χρόνια τώρα, και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά. Πρέπει να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα. Ο στόχος είναι να περιοριστεί κατά 80%, έστω, το μέγεθος αυτής της φορολογικής απάτης. Γιατί, αν κερδίσουν τα χρήματα αυτά οι κρατικοί προϋπολογισμοί, αυτό θα είναι καλό για το κοινωνικό κράτος, για τη φορολογική ελάφρυνση των εντίμων και συνεπών φορολογουμένων. Τα παραπάνω απαιτούν και απλούς κανόνες, και αυστηρότερους εποπτικούς μηχανισμούς, και αυστηρές κυρώσεις. Και εδώ, νομίζω ότι η ιδέα του πιστοποιημένου υποκειμένου στο φόρο, αυτή η έννοια, είναι κεντρικής σημασίας. Είναι κλειδί. Και πρέπει να συζητήσουμε πώς θα την προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, αλλά χωρίς όμως να την αναιρέσουμε.

Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με τους αυστηρούς εποπτικούς μηχανισμούς και τις πιο απλές, καθαρές, διαδικασίες, να υπάρχουν και πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, γι’ αυτούς που παραβιάζουν το νόμο και εξαπατούν, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και της κοινωνίας».

Ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε, επίσης, να ενισχυθεί η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των whistleblowers, οι οποίοι καταγγέλλουν διασυνοριακές απάτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play