Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε την Παρασκευή το βασικό επιτόκιο από το 7,25% στο 7,5%, υπό το φως ενισχυόμενων πληθωριστικών κινδύνων.
«Οι αλλαγές των εξωτερικών συνθηκών, οι οποίες συντελέστηκαν από την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενίσχυσε σημαντικά τους κινδύνους που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού» αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.
Την προηγούμενη φορά που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι αυξανόμενες διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ρουβλίου υπό το φως της διεύρυνσης των αμερικανικών κυρώσεων ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στη Ρωσία, ο οποίος τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 9,9% από το 9,7% που ήταν τον Ιούλιο.
Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι «οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την μεγάλη ασάφεια των εξωτερικών συνθηκών και την επίδραση τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αλλά παράλληλα εξακολουθεί να αξιολογεί τους μικρότερους κινδύνους που σχετίζονται με τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, την δυναμική των μισθών και τις ενδεχόμενες αλλαγές στην κατανάλωση.
Ωστόσο η Κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι «η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα θετικά πραγματικά επιτόκια στις καταθέσεις, κάτι που θα διατηρήσει την ελκυστικότητα των αποταμιεύσεων και την εξισορροπημένη αύξηση της κατανάλωσης».
Από τότε που συνήλθε το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα είχε διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου μειώθηκε κατά 9,3% και έναντι του ευρώ κατά 8,8%.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα παραδέχθηκε ότι εμφανίσθηκε σειρά παραγόντων, οι οποίοι, όπως είχε πει, θα θέσουν «επί τάπητος» το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης του βασικού επιτοκίου.
Η επόμενη συνεδρίαση της Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία θα αξιολογήσει αν είναι σκόπιμο να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο, έχει προγραμματισθεί για τις 26 Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ