Κουτεντάκης: «Η Ελλάδα και μπορεί να βγει, και πρέπει να βγει από τα μνημόνια»

Κουτεντάκης: «Η Ελλάδα και μπορεί να βγει, και πρέπει να βγει από τα μνημόνια»

Απόλυτη θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να συζητήσει με ώριμο τρόπο πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα καθώς βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης. «Έχουμε και εμείς μπροστά μας προκλήσεις σαν χώρα αλλά και η Ευρωζώνη προκλήσεις σαν ενότητα» ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης. Ο κ. Κουτεντάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα και μπορεί να βγει, και πρέπει να βγει από τα μνημόνια».

Όπως επεσήμανε, «τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κρίθηκαν απαραίτητα στις συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες και οικονομικές συνθήκες ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν διάφορες χώρες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα και η τελευταία που θα βγει. Η ολοκλήρωση του ελληνικού Προγράμματος θα είναι το κλείσιμο ενός κεφαλαίου της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους».

Ο κ. Κουτεντάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα δεδομένα που οδήγησαν την Ελλάδα σε Πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι σήμερα «λίγους μήνες πριν από την έξοδο και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα έχουν διορθωθεί. Η βασική αιτία, που ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει λυθεί – πλέον η χώρα παράγει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει, εν μέρει, αποκατασταθεί. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε Πρόγραμμα».

Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δε σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά και πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading