Ο ΥΠΟΙΚ Λε Μερ αναλαμβάνει διαπραγματευτικό ρόλο για να οριστεί ένας κοινός υποψήφιος της ΕΕ για το ΔΝΤ

Ο ΥΠΟΙΚ Λε Μερ αναλαμβάνει διαπραγματευτικό ρόλο για να οριστεί ένας κοινός υποψήφιος της ΕΕ για το ΔΝΤ

ΥΠΟΙΚ Μερ αναλαμβάνει διαπραγματευτικό ρόλο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δεν διεκδικεί την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα διεξάγει τις διαπραγματεύσε…. ΥΠΟΙΚ Μερ αναλαμβάνει διαπραγματευτικό ρόλο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δεν διεκδικεί την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα διεξάγει τις διαπραγματεύσε…. ροη

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δεν διεκδικεί την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να οριστεί ένας υποψήφιος που θα διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ, έως τα τέλη του μήνα.

“Η βασική ιδέα είναι να καταλήξουμε ομόφωνα σε μια ευρωπαϊκή υποψηφιότητα που θα είναι ισχυρή και αξιόπιστη και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συνεχίσει να διευθύνει το ΔΝΤ”, είπε ο Γάλλος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου της G7 στο Σαντιγί, στα βόρεια του Παρισιού.

“Η Γαλλία θα συντονίσει τις προσπάθειες, καθώς, υπενθυμίζω, δεν είμαστε υποψήφιοι”, πρόσθεσε.

“Θα προσπαθήσουμε, τις επόμενες ημέρες, να συντονίσουμε τις θέσεις των χωρών μελών ώστε να καταλήξουμε ομόφωνα σε μια υποψηφιότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου”, σημείωσε ο Λε Μερ. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει τα ονόματα των επικρατέστερων υποψηφίων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο “δεν θα ήταν ούτε κομψό, ούτε αποτελεσματικό”.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν υπενθύμισε από την πλευρά του ότι από την ημέρα της ίδρυσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την ηγεσία των δύο διεθνών οικονομικών οργανισμών αναλαμβάνουν, εθιμοτυπικά, ένας Ευρωπαίος και ένας Αμερικανός αντίστοιχα. “Θα συνεργαστούμε στενά με τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους άλλους σε αυτή τη διαδικασία”, πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που είναι και μέλη της G7 (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία), είχαν μια άτυπη συνάντηση στο Σαντιγί, για να συζητήσουν τις πιθανές υποψηφιότητες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, σε αυτήν τη “χρήσιμη” συνάντηση αναφέρθηκαν τα ονόματα “πολλών υποψηφίων”, όμως δεν επελέγη κανείς.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι τρεις άλλοι υπουργοί “ζήτησαν από τον Λε Μερ να διεξάγει ανεπίσημες συνομιλίες με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες” ώστε να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο Γάλλος υπουργός, που επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν θέλει να αναλάβει ο ίδιος τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, “δεν προτιμά κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο” και θα διαδραματίσει απλώς ρόλο αμερόληπτου συντονιστή, διαβεβαίωσαν.

Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί ως πιθανότεροι διάδοχοι της Λαγκάρντ: ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ (έχει τριπλή υπηκοότητα: βρετανική, καναδική και ιρλανδική), ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο Ολλανδός πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading