Πώς έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα deal για τα «Υγεία» και «Ερρίκος Ντυνάν»

Πώς έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα deal για τα «Υγεία» και «Ερρίκος Ντυνάν»

Του Γ. Σταφυλά

Σε μια ημέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε δυο…. deal, αυτή τη φορά στο χώρο της υγείας.

Φαινομενικά οι δυο υποθέσεις δεν σχετίζονται, ωστόσο η πώληση του θεραπευτηρίου «Υγεία» προς το «CVC Capital», αλλά και η παραμονή του «Ερρίκος Ντυνάν» είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και όλως τυχαίως πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά γι’ αυτήν τη… σατανική σύμπτωση.

Στη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε τη θυγατρική MIG της Τράπεζας Πειραιώς (υπό κρατικό έλεγχο)  η οποία κατείχε το «Υγεία»  και στην άλλη την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς που κατείχε το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Η κυβέρνηση, μέσω της επιρροής που ασκεί  προς την MIG- Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε το πράσινο «φως» για την πώληση του «Υγεία» και παράλληλα απαίτησε την παραμονή του «Ερρίκος Ντυνάν» υπό κρατικό καθεστώς. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της MIG και του «Υγεία» ήταν η Rothschild – η οποία ανέλαβε σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών ύστερα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι. Η MIG ισχυρίστηκε ότι η προσφορά από το «CVC Capital» ήταν δεσμευτική και χωρίς χρηματοδοτικές ενστάσεις, αντίθετα με αυτήν του κ. Αποστολόπουλου.

Το ξένο fund «CVC Capital» διαπραγματευόταν για να αποκτήσει το «Υγεία», με μια τιμή γύρω στα 0,92 ευρώ, ωστόσο παρενέβη ο όμιλος «Ιατρικού» (Γ. Αποστολόπουλος). Η κυβέρνηση, όμως, δια μέσου των φιλικών προσώπων (κ. Αθανάσιος Παπανικολάου – MIG) προωθούσε την πώληση του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Ακολούθως, η πλευρά Αποστολόπουλου διατύπωσε αιτιάσεις για την πώληση και αιτήθηκε αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων του «Υγεία». Την ίδια στιγμή οι επαφές της MIG και του «CVC Capital» ήταν προχωρημένες, δίχως όμως να διενεργηθεί ποτέ δημόσιος διαγωνισμός. Η δε δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου προς το «Υγεία» στα 0,95 ευρώ περιέπλεξε την κατάσταση. Η πρόταση ήταν υψηλότερη από αυτήν του «Cvc Capital», αλλά δεν ήταν δεσμευτική. Αυτό το λεπτό σημείο εκμεταλλεύθηκε η MIG και ζήτησε να αυξηθεί από το ξένο fund η προσφορά στα 0,95 ευρώ, ακριβώς όσο και η προσφορά του Ομίλου Αποστολόπουλου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα. Με υποχρεωτική δημόσια πρόταση από το «CVC Capital», η MIG αποφάσισε την πώληση προς αυτό, αν και ένας δημόσιος διαγωνισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει περισσότερα χρήματα.

Η πώληση

Η πώληση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά τις 22:00 της περασμένης Πέμπτης η  MIG. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 204.429.933 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 290.455.814 ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του «Υγεία»).

Το αίτημα Πολάκη προς την Τράπεζα Πειραιώς

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου είχε την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με κυρίαρχο θέμα το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Παρών στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Λιάκος. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε ανακοίνωση του κ. Πολάκη, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του νοσοκομείου και την επανένταξή του υπό δημόσιο έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει επιλέξει ως σύμβουλο πώλησης την PriceWaterhouse Coopers. Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης προθέσεων διάφορων «παικτών» που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί αγοραστές. Σημειώνεται, επίσης, ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» παραμένει ένα νοσοκομείο «φιλέτο» με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό, κατά το παρελθόν, μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς του. Τέλος, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο ως «μη κερδοσκοπικό», με στόχο την ένταξή του στο ΕΣΥ.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

 

Loading

Play