Συντάξεις και χρέος στο σημερινό Euroworking Group

Συντάξεις και χρέος στο σημερινό Euroworking Group

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του Euroworking Group.

Ουσιαστικά, με τη σημερινή συνεδρίαση εγκαινιάζεται η εποπτεία της Ελλάδας κατά τη μεταμνημονιακή εποχή.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μνημονιακές προβλέψεις και προαπαιτούμενα το EWG θα ασχοληθεί με το τεχνικό κομμάτι των μέτρων ελάφρυνσης προκειμένου να δρομολογήσει την εφαρμογή τους ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κάποια αναφορά στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο.

Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα/Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Μήνυμα Ν. Παππά προς ΔΝΤ και θιασώτες του για την περικοπή των συντάξεων

«Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Έκπληξη -και μάλιστα αρνητική- θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου», προσθέτει με νόημα, για να καταλήξει:

«Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα, ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση».

Loading